latinica  ћирилица
27/06/2021 |  16:38 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Obilježeno 29 godina od operacije "Koridor" (FOTO/VIDEO)

U Dugoj Njivi kod Modriče obilježeno je 29 godina od operacije "Koridor", najsloženije i najznačajnije operacije koju je izvela Vojska Republike Srpske, poznate pod nazivom - bitka za život.
Duga njiva - Foto: SRNA
Duga njivaFoto: SRNA

Ovom operacijom poslije 42 dana prekinuta je kopneno-vazdušna blokada, te spojeni istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske i omogućena veza sa Srbijom.

Nijedno obilježavanje godišnjice operacije "Koridor života" Zdravko Petrović nije propustio. To mu je, kaže, dužnost, baš kao što je dužnost bila stati uz rame sa ostalim saborcima kada je operacija počela.

- Nažalost, tamo gdje se ginulo, gdje je bilo tako kako je bilo, sjećanja mogu biti samo tužna, ali ujedno i ponosna. Ponosna iz razloga što smo ostvarili svoj cilj, porazili neprijatelja i stvorili slobodnu teritoriju - izjavio je Petrović.

Duga Njiva (foto: RTRS)

Odluka o proboju Koridora donesena je 18. juna 1992. godine, da bi se oslobodio zapadni dio Republike Srpske koji je bio odsječen 42 dana, a u okruženju je bilo više od milion stanovnika.

Direktan povod za akciju "Koridor života" bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

- Ono što je operacija Koridor po svom značaju jeste inspiracija za sve nas da i u najtežim trenucima, kada smo složni i kada smo pametni, razumni, kada dobro planiramo, da možemo riješiti i najteže probleme koji se postave pred nas - rekao je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

 Duga Njiva (foto: RTRS)

- I danas se sjećamo svih onih žrtava i onog najsvetijeg što je srpski narod dao, a to je za slobodu, da bi danas uživali u blagodetima naše slobodne otadžbine Republike Srpske - izjavio je načelnik opštine Modriča Јovica Radulović.

U ovoj akciji poginulo je 413 boraca, a 1.918 ranjeno. Premijer Srpske Radovan Višković podsjetio je na cinizam međunarodne zajednice koja je narodu koji je bio u okruženju uskratila pomoć i zbog čije je odluke život izgubilo 12 tek rođenih beba.

- Odavde se krenulo u probijanje koridora. Već na Vidovdan je oslobođena Modriča, Derventa, Odžak i završno sa Brodom, gdje je koridor završen u oktobru mjesecu iste godine. Ne samo da smo uspjeli spasiti Republiku Srpsku i skoro milion stanovnika srpske nacionalnosti, što u zapadnom dijelu Srpske, što u Srpskoj Krajini, nego smo uspjeli pokazati čitavom svijetu da su Srbi spremni da izvedu veličanstvenu operaciju bez ijedne mrlje - izjavio je Višković.

Željka Cvijanović i Radovan Višković (foto: RTRS)

Za poginule u ovoj operaciji služen je parastos i položeni vijenci na spomen-obilježje. Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da ovim žrtvama cijela Srpska duguje zahvalnost.

- Moramo biti ponosni i to nije samo rečenica koju trebamo ponavljati na ovakvim događajima, ali zaista, moramo biti ponosni na sve ono što smo uspjeli, da iz nemogućeg izađemo u nešto što je lijepo i ostvarivo i, naravno, da poštujemo sve one koji su nam to omogućili. Da to ne zaboravimo i da uspijemo kao društvo da povežemo ono što je naša sjajna prošlost sa onim što su naši sjajni ciljevi u budućnosti - poručila je Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika saopšteno je da je datum kada je realizovana operacija "Koridor" važan u istoriji srpskog naroda i da se svrstava u najvažnije događaje nacionalnog oslobođenja.

- Operacija "Koridor života" bila je velika, uspješna i jedna od najznačajnih akcija Vojske Republike Srpske kojom je zaokružena teritorija Republike Srpske, što joj daje istorijsku dimenziju, jer je objedinjen istočni i zapadni dio Republike Srpske. Zbog toga im dugujemo vječnu zahvalnost, kao i tadašnjem rukovodstvu koje je donijelo ovu hrabru odluku, ali i zavjet da ćemo čuvati Republiku Srpsku, bez koje nema ni našeg opstanka na ovim prostorima - saopšteno rekao je Dodik.

Operaciju "Koridor", čijim je završetkom uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila jedinstvenu teritoriju, izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i Policije Republike Srpske Krajine.

Komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. Krajiškog korpusa general Momir Talić.