latinica  ћирилица
28/06/2021 |  14:23 ⇒ 19:11 | Autor: SRNA

Višković: Planovi Srpske su mir i prosperitet

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Sasama, na obilježavanju Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, da srpski narod ne zaboravlja šta se desilo u prošlosti, ali da ima i planove za budućnost, a to su mir i prosperitet Srpske.
Srebrenica - Radovan Višković - Foto: SRNA
Srebrenica - Radovan ViškovićFoto: SRNA

Višković je rekao da srpski narod želi mir, ali da neće dozvoliti nikome da se igra sa Republikom Srpskom.

- Mir je najbolja alternativa za ove prostore, ali nećemo dozvoliti da se srpskom narodu bilo šta loše desi u budućnosti. To nije poruka usmjerena ni protiv koga, to je samo poruka – ne dirajte nas, mi vas nećemo dirati - poručio je Višković i naglasio da srpski narod želi da u miru živi na svojim prostorima.

Premijer Srpske je naglasio da je Vidovdan sveti dan za srpski narod i da se mlađim pokoljenjima u nasljeđe treba ostaviti opomena da je srpski narod povjerenje uvijek plaćao životima.

On je pripadnicima Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka koji baštine tradiciju Vojske Republike Srpske čestitao krsnu slavu – Vidovdan, uz želju da je slave i narednih desetljeća.

- Mi koji predstavljamo institucije Republike Srpske moramo zajedno sa pripadnicima Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka da to baštinimo - poručio je Višković u Sasama, gdje je u porti manastira Svete Trojice obilježena krsna slava Vojske Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Višković je podsjetio da je Vojska Srpske Republike BiH formirana 12. maja 1992. godine kao odgovor na već formirane dvije vojske BiH, takozvanu Armiju BiH i HVO.

Istakao je da je Vojska Republike Srpske formirana isključivo iz razloga da sačuva živote, porodice i vjekovna ognjišta, a ne da se prisvoji nešto tuđe.

- Mi smo samo branili svoje i tako će biti i u narednom periodu - poručio je Višković i dodao da je Vidovdan, kao krsna slava, protkan kroz istoriju od Kosovskog boja do danas.

Višković je podsjetio da je i Gavrilo Princip na Vidovdan u Sarajevu hicima išao protiv austrougarske monarhije i njihove diktature.

On je podsjetio da je na Sokocu, na Vidovdan, položena svečana zakletva prvih jedinica Vojske Republike Srpske kada je riječ o posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Premijer Srpske je rekao da je juče na Dugoj Njivi obilježeno 29 godina od operacije "Koridor", te da je na današnji dan, oslobađanjem Modriče, Republika Srpska dobila svoj kontinuitet.

- Uvezan je istočni i zapadni dio Srpske, jer je do tog dana zapadni dio bio u blokadi - pojasnio je Višković.

Srpska pravoslavna crkva danas obilježava Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu 1389. godine.

Na liturgijama u svim pravoslavnim hramovima pominje se stradanje koje je ostavilo vječnu poruku na istoriju, etiku i tradiciju srpskog naroda.