latinica  ћирилица
28/06/2021 |  14:30 ⇒ 19:11 | Autor: SRNA

"Vidovdan - najskuplja riječ i istorijsko zavještanje"

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka brigadir Milorad Krajšumović rekao je danas u Sasama da je Vidovdan najskuplja srpska riječ koja srpski narod kao zavještanje prati kroz istoriju i daje poruku i pouku.
Srebrenica - Milorad Krajšumović - Foto: SRNA
Srebrenica - Milorad KrajšumovićFoto: SRNA

Krajšumović je u Sasama kod Srebrenice, gdje se obilježava Vidovdan - krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, rekao da se Vidovdan obilježava na lokacijama na kojima se nalaze pješadijski bataljoni Banjaluka, Bijeljina i Bileća i u stradalom, ali oslobodilačkom Podrinju.

- Puk izvrašava svoju misiju i zadatke, baštini tradiciju Vojske Republike Srpske i srpskog naroda. Ovaj puk ima čast da je nosilac dvije ključne aktivnosti za nas, a to su obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske i proslava krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka - istakao je Krajšumović.

On je rekao da su se danas liturgijom i parastosom prisjetili svih srpskih stradalnika od Kosovskog boja do danas koji su svoje živote ugradili u slobodu.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić izjavio je danas da Srbi ne žele rat i da je mir najbolja perspektiva za ovu zemlju.

Okolić je napomenuo da je slava utemeljena na brojnim istorijskim događajima, te poželio da Srbi i sve naredne Vidovdane slave sa istom tradicijom.

- Sa tradicijom da nam Vojska Republike Srpske bude zadnja vojska koju smo morali da formiramo na ovoj teritoriji i da na svaki Vidovdan služimo pomen svima koji su dali svoje živote od Kosova Polja naovamo, ali da ne formirano nove vojske i ratujemo - rekao je Okolić.

On je izrazio nadu da će ta molitva biti uslišena i da će Srbi slaviti Vidovdan samo u miru.

- Nadam se da će Republika Srpska živjeti u miru, prosperitetu i ekonomskom razvoju - rekao je zamjenik ministra odbrane.

On je zahvalio predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović koja je finansijski pomogla obilježavanje, te srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, naglasivši da nema manifestacije vezane za Vojsku Republike Srpske i Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk, a da oni nisu prisutni.