latinica  ћирилица
28/06/2021 |  18:36 ⇒ 29/06/2021 | 07:25 | Autor: RTRS

Obilježen Vidovdan - nacionalni orijentir srpskog naroda (VIDEO)

U manastiru Svete Trojice u Sasama kod Srebrenice obilježen je Vidovdan - krsna slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka. Služena je liturgija i parastos poginulim srpskim vojnicima.
Željka Cvijanović (Foto:instagram.com) -
Željka Cvijanović (Foto:instagram.com)

Čestitajući Vidovdan, zvaničnici Srpske poručili su da je Republika Srpska stabilna, bez obzira na stalni pritisak i nastojanja da bude ugašena i da je Vidovdan nacionalni orijentir srpskog naroda.

- Mi smo narod koji je mogao da stane pred sve one koji su pokušali da nas okupiraju i potlače, bez obzira na visoko plaćenu cijenu, a istorija je pokazala da smo uvijek bili na pobjedničkoj strani - poručio je srpski član i predsjedvajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Bez Republike Srpske ne mislimo da živimo ovdje i ne mislimo da je damo ikome. Varaju se oni koji misle da Srpska nema potencijal za odbranu. Naravno da ima, ali je sasvim legalno i legitimno da imamo pravo da branimo naše - Republiku međunarodno verifikovanu Dejtonskim sporazumom - poručio je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da "više nikada ne smijemo pokazati bilo kakav znak političke naivnosti".

- Mislim da trebamo prvo biti usmjereni ka njegovanju prošlost, ali krupnim koracima ići naprijed, znajući da nikome ne želimo zlo, ali isto tako ne dozvljavamo da nas bilo ko ometa u ostvarivanju naših ciljeva - jasna je predsjednica Srpske.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Istakavši, na obilježavanju krsne slave, da je Vojska srpskog naroda formirana nakon formiranja oružanih snaga druga dva naroda u BiH, premijer Srpske Radovan Višković rekao je da je srpski narod samo branio svoje i da će tako uvijek i biti.

- Mir je najbolja alternativa za ove prostore, ali nećemo dozvoliti da se srpskom narodu bilo šta loše desi u budućnosti. To nije poruka usmjerena ni protiv koga, to je samo poruka "ne dirajte nas, mi vas nećemo dirati" - naglasio je Višković.

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske ocijenio je da je pred Republikom Srpskom još mnogo izazova.

- Nameću nam neke tutore da oni vode brigu o nama, kao da mi sami to ne znamo. Tome se moramo suprotstaviti jedinstvom, zajedništvom i slogom, pameću, jer je to jedini način da opstanemo - poručio je Savčić.

Krsnu slavu Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka čestitali su i komandant ovog puka Milorad Krajšumović i zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.

- Vidovdan je najskuplja srpska riječ i ona nas kao zavještanje prati kroz istoriju i daje nam pouku ili poruku - istakao je Krajšumović.

Okolić je naglasio da "hoćemo samo ono što je naše i ne želimo nikoga da iritiramo, ali i da poručimo snažno svakome ko želi ratom da rješava probleme na ovoj teritoriji - da rat nikome dobro ne nosi".

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Vidovdan je jedan od najvećih praznika srpskog naroda koji kroz istoriju, a i danas, pruža odgovore na mnoge izazove i pitanja, poručeno je na današnjoj svečanosti u Sasama.