latinica  ћирилица
29/06/2021 |  12:20 ⇒ 22:31 | Autor: RTRS

Dodiku uručen Orden Republike Srbije (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku najveće državno priznanje Srbije - Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.
Vučić uručio Dodiku orden Republike Srbije - Foto: RTRS
Vučić uručio Dodiku orden Republike SrbijeFoto: RTRS

Ovo je kruna dosadašnje saradnje Republike Srpske i Srbije, čije su veze više od prijateljskih.

Dodik i Vučić najavili su još mnogo zajedničkih projekata koji će biti realizovani.

- Orden ću nositi sa ponosom i čašću kakva je i Srbija - rekao je Dodik.

Za njega je ovo odlikovanje priznanje i svim njegovim saradnicima, kao i narodu Republike Srpske.

Dodik je rekao da ovo priznanje doživljava kao njegovu ljubav prema Srbiji, i dodaje da je ono posvećeno svim njegovim saradnicima.

Ovo najveće priznanje Srbije do sada su, između ostalih, primili ruski i kineski predsjednik Vladimir Putin i Si Đinping.

Povodom Vidovdana predsjednik Srbije odlikovao je i druge zaslužne pojedince i institucije iz oblasti kulture, politike i sporta.

Predsjedniku Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Miloradu Arlovu, uručena je Zlatna medalja za zasluge.

Dobitnici odlikovanja su i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, doktor Milanko Šekler, glumci Predrag Miki Manojlović i Eva Ras, te posthumno pjevač Đorđe Marjanović i reditelj, dramski pisac i političar Bratislav Petković.

Orden Republike Srbije na velkoj ogrlici (Foto: RTRS)

Orden Republike Srbije ustanovljen je 26. oktobra 2009. godine, Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije, a uveden je 2010. i dodjeljuje se predsjednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod.

Orden Republike Srbije rad je autora Mitra Petkovića. Sastoji se od ogrlice, ordenskog znaka i zvijezde.

Ogrlicu čini 19 dijelova, stilizovanih predstava krsta, nemanjićkog orla i akantusa, simbola pravednika u raju, što su detalji preuzeti sa srednjovjekovnih kamenih ukrasa.

Na ogrlici se nosi ordenski znak, odnosno krst sa grbom Srbije u središtu. Posebno se nosi identičan ordenski znak na zvezdi, na levoj strani grudi, čiji su kraci sačinjeni od kuglica.