latinica  ћирилица
29/06/2021 |  23:26 ⇒ 30/06/2021 | 00:18 | Autor: SRNA

Ambasador Rusije: Turkovićeva ne govori u ime svih naroda u BiH

Ambasador Rusije u BiH Vasilij Nebenzja izjavio je da ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković nema zakonito pravo da govori u ime sva tri naroda u BiH pred Savjetom bezbjednosti, već da je iznijela lično mišljenje.
Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja - Foto: Screenshot/YouTube
Ruski ambasador u UN Vasilij NebenzjaFoto: Screenshot/YouTube

On je postavio pitanje da li izjave Turkovićeve odražavaju stav oba entiteta BiH ili je to njeno lično mišljenje - na koje ima pravo - i da li je ono što ona govori koordinisano sa Predsjedništvom BiH i na koji način.

- Dobili smo pismo od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojem se navodi da nemate zakonito pravo da govorite u ime svih strana - naglasio je Nebenzja.

Prema njegovim riječima, odredbe Dejtonskog sporazuma nalažu da spoljna politika bude zajednička odgovornost u BiH i da mora biti koordinisana.

- Ako to nije slučaj sve što ste rekli može se smatrati vašim ličnim viđenjem, a ne pozicijom BiH - rekao je ruski predstavnik.

Na pitanje Turkovićeve da li Nebenzjine izjave odražavaju stav Rusije, ruski ambasador je naglasio da su sve to stavovi Ruske Federacije i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković izjavila je pred Savjetom bezbjednosti UN u Njujorku da još nije vrijeme za zatvaranje OHR.

U svom govoru Turkovićeva je rekla da se BiH raduje danu kada će se moći zatvoriti OHR, ali da taj dan još nije došao jer nisu ispunjena pet plus dva uslova i cilja za to.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je ranije pismo ambasadoru Estonije, koja predsjedava u Savjetu bezbjednosti UN, a u kojem ga je upoznao o činjenici Turkovićeva nema ovlaštenje da se obrati na sjednici ovog tijela UN, gdje će jedna od tema biti ostavka Valentina Incka na mjesto visokog predstavnika.

U Kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva rečeno je da je Dodik već uputio pisma ministrima inostranih poslova čije države su članice Savjeta bezbjednosti UN i Savjeta za sprovođenje mira u kojem ih je upoznao o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji propisuje procedure za imenovanje visokog predstavnika.

Povezane vijesti:

Nebenzja: Imenovanje Šmita nelegitimno i opasno