latinica  ћирилица
02/07/2021 |  11:39 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Tegeltija: Opredijeljeni za članstvo u EU, potrebna saradnja na zapadnom Balkanu (VIDEO)

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je za RTRS da je evropski put najvažnije pitanje sa kojim se susreću zemlje zapadnog Balkana.
Ohrid - Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Ohrid - Zoran TegeltijaFoto: RTRS

- Mislim da možemo biti podrška jedni drugima u procesu pridruživanja. Očekujem i da EU pokaže više zainteresovanosti za ovaj proces, da više vrednuje ono što zemlje zapadnog Balkana rade na transformaciji i provođenju dogovorenih reformi i da do kraja 2021. sve ove zemlje dobiju sljedeći korak u procesu pridruživanja, a to bi za BiH značilo kandidatski status, a za Sjevernu Makedoniju otpočinjanje pregovora - rekao je Tegeltija koji u Sjevernoj Makedoniji učestvuje na Međunarodnoj konferenciji "Zapadni Balkan: dio koji nedostaje za kompletiranje Evrope".

Kada je riječ o inicijativi "mini Šengen", predsjedavajući Savjeta ministara je naglasio da je BiH opredijeljena za nastavak realizacije ove ideje.

- Saradnja sa EU ima svoj pravac, a i mi sami između sebe možemo mnogo toga da uradimo kako bismo spremno dočekali proces pridruživanja EU - rekao je on.

Tegeltija je rekao da je zemljama zapadnog Balkana, a time i BiH, EU jedna od najvažnijih spoljnopolitičkih tema, te da postoji puna opredijeljenost građana za pristupanje Uniji.

Nažalost, dodao je, EU je određenim postupcima i reakcijama obeshrabrila mnoge u BiH i u regionu u procesu pridruživanja, ali je većina građana i dalje opredijeljena za članstvo.

Tegeltija očekuje da EU bude, kako kaže, iskrenija i jasnija o tom pitanju. Dodaje da je Unija na početku pandemije virusa korona reagovala tromo, ali da je evropska pomoć u određenim fazama borbe protiv kovida ipak mnogo značila zemljama zapadnog Balkana.

On je naveo da je BiH dobila od EU skoro 14 miliona evra za nabavku vakcina, ali da nije uspjela da iskoristi ta sredstva u punom iznosu zbog zastoja u nabavci posredstvom globalnog sistema, te da su ta sredstva i dalje na raspolaganju.

Kada je riječ o sastanku sa predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, Tegeltija je rekao da je na sastanku kontatovano da su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, te da nema otvorenih pitanja.

- Saglasili smo se da je saradnja na ekonomskom planu nedovoljna i da postoji dovoljno prostora da se tu mnogo više radi. Pokušaćemo sa Zaevom da na jesen okupimo poslovnu zajednicu iz Sjeverne Makedonije i BiH - rekao je Tegeltija.