latinica  ћирилица
04/07/2021 |  19:08 ⇒ 05/07/2021 | 07:49 | Autor: RTRS

Šest sinova porodice Makera uskoro u svom novom domu (VIDEO)

Nesvakidašnja porodična priča iz Ljubinja. U vremenu kada je demografska slika sve sumornija, Gojko i Dušica Makera izrodili su šest sinova. Sa jednom platom, ne oskudijevaju ni u čemu. Osmočlanoj porodici nedostaje jedino vlastita kuća.
Porodica Makera - Foto: RTRS
Porodica MakeraFoto: RTRS

Započeti objekat kupilo im je Udruženje građana i privrede Hercegovine, a namjeru da ga završe i da male Makere dobiju svoj dom, podržala je humanitarna organizacija "Srbi za Srbe".
 
Milan, Miloš, Miljan, Milija, Mihailo i Milidrag, veselo je i razdragano bratstvo. Јedino najstariji nije rođen u petnaest godina dugom podstanarstvu. Otac Gojko profesionalni vozač u međunarodnom saobraćaju, često je odsutan, pa svu odgovornost preuzima majka Dušica.

- Najbitniji je dogovor, djeca su poslušna, dobri su momci, sve se dogovrimo ujutro, škola, treninzi - priča majka Dušica.

Plus, sve ostalo. Kuća u kojoj stanuju nije tijesna. Opština Ljubinje plaća im kiriju dvije godine, a da bi porodica imala svoju, Udruženje građana i privrede Hercegovine Makerama je kupilo nedovršenu kuću. Јedna plata nedovoljna je da kuću i završe.

- Ima nas mnogo, treba nam mnogo i prostora, tamo gdje živimo u kući kao podstanari, imamo krevete na sprat, ali šta ćemo, moramo se rasporediti - navodi otac Gojko.

Gojko kaže da jednodnevni dolazak kući, u sedmici, nije dovoljan da uradi veće poslove na građevini. Dječaci, iako mali, pomognu koliko mogu.

- Mnogo bi volio da se uselimo brzo, volio bih da se izgradi moj dom - kaže sin Miljan.

A da bi to imali, Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe", preuzela je obavezu da Makerama završi kuću. Slijede prepravke u odnosu na prvobitni plan, i izgradnja.

- Radimo komletnu kuću, jednospratnicu, mi imamo obavezu tu da završimo spolja i iznutra, i namještanje kuće - istakao je Miloš Adžić iz humnitarne organizacije "Srbi za Srbe".

Adžić očekuje da će šezdeset hiljada maraka biti prikupljeno u velikoj humanitarnoj akciji, ovog mjeseca, putem broja 17763, uz pomoć donatora i tokom košarkaške manifestacije "Trojka iz bloka", u Trebinju.

Plan je da Makere u svoju kuću usele do kraja godine.

Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe", prošle godine, pomogla je tri porodice u Hercegovini, a za petnaest godina postojanja, pomogla je 2 700 porodica sa trinaest i po hiljada djece, na prostorima gdje žive Srbi.