latinica  ћирилица
05/07/2021 |  07:48 ⇒ 12:21 | Autor: RTRS

Mađarska donirala 200.000 doza vakcina; Tegeltija zahvalio Sijartu (FOTO/VIDEO)

Transportni avion sa mađarskom donacijom od 200.000 vakcine protiv virusa korona Sinofarm sletio je jutros na Međunarodni aerodrom Sarajevo.
Sarajevo - stigla donacija vakcina iz Mađarske - Foto: RTRS
Sarajevo - stigla donacija vakcina iz MađarskeFoto: RTRS

Avionom je u Sarajevo jutros doputovao i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, kojeg je dočekao predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i federalni premijer Fadil Novalić.

Tegeltija je rekao da je ovo do sada najveća pojedinačna donacija vakcina, zahvalivši u ime Savjeta ministara i građana Vladi Mađarske i Sijartu.

Prema njegovim riječima, do sada je u BiH stiglo 928.000 vakcina protiv virusa korona, te da se u drugom kvartalu godine očekuje još 1.128.000 doza vakcina.

Tegeltija je apelovao na građane BiH da se pripreme za što veći odziv za imunizaciju, s obzirom na procjene da bi mogao da stigne novi val virusa korona.

Zahvaljujući na toplom prijemu, Sijarto je rekao da je proteklih godinu i po dana bio težak period za sve države svijeta koje su se suočile sa raznim poteškoćama, a posebno sa pandemijom virusa korona.

- Dva su zadatka pred nama - zaštita i očuvanje života ljudi, a drugi jedino sredstvo za očuvanje ljudskih života vakcinama. Ovo je Vlada Mađarske prepoznala i veoma uspješno je sprovela imunizaciju svojih građana, tako da je u situaciji da pomaže drugima - rekao je Sijarto.

Novalić je zahvalio Vladi Mađarske koja se nesebično odazvala na apel vlasti BiH i obezbijedila ovu izuzetno vrijednu donaciju.

Nakon uručenja donacije, Sijarto se u Istočnom Sarajevu sastao sa predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom.