latinica  ћирилица
05/07/2021 |  18:11 ⇒ 18:45 | Autor: SRNA

"Srbi ne mogu biti saglasni sa navodnim standardima o Srebrenici" (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozdravio je Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku koju je usvojila srebrenička Skupština opštine i poručio da se ne može očekivati da Srbi budu saglasni sa navodnim standardima o Srebrenici koji su doneseni samo da bi satanizovali Srbe.
Milorad Dodik -
Milorad Dodik

Dodik je naglasio da su ti navodni standardi o Srebrenici doneseni samo da bi druge pokazali kao žrtve, dok srpske žrtve niko ne prikazuje.

On je rekao da ne vidi u čemu je problem i zašto je Srbima zabranjeno da govore o svom stradanju, ako je to potvrdila i Međunarodna komisija.

- Pozdravljam tvrdnju koju neće da čuju drugi, a to je da mi ne sporimo da su ovdje stradali i drugi, mi samo govorimo o stradanju Srba. U čemu je problem, zašto je zabranjeno Srbima da govore o stradanju? - naglasio je Dodik.

On je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu ukazao na rezultate istraživanja Međunarodne komisije, koja je rekla da je najmanje 2.000 Srba stradalo u periodu od 1991. do 1995. godine na prostoru Srebrenice, a u Podrinju više od 3.000.

Dodik je naglasio da je ista ta komisija utvrdila da je na ovom prostoru stradalo oko 3.500 Bošnjaka, a ne 8.000, te da taj stereotip i priča o Srebrenici pada.

- Meni je i danas /zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metju /Palmer govorio kako je za njih neprihvatljivo da mi govorimo da nije bilo genocida u Srebrenici. Јa sam mu rekao da nije bilo genocida i da mi neće to zabraniti. Valjda imate ove sankcije, možete mi ih odmah uvesti, nikakav problem - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, svako ko pročita izvještaje Međunarodne komisije vidjeće da priča o Srebrenici nije samo bošnjačka priča, već šira zavjera.

- Јedan italijanski novinar, nesumnjivog autoriteta istraživao je na koji način su satanizovani Srbi na početku rata. Analizirajući tekstove vodećih listova kao što su "Njujork tajms" i "Gardijan" iz tog vremena utvrdio je su više od 800 puta negativno pisali o Srbima i nabacivali im krivicu. U istom periodu po jednom su nešto loše napisali o Bošnjacima i Hrvatima - podsjetio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da srpski narod ne može prihvatiti tu vrstu priče, te da će bilo kome reći, pa makar to bio i predsjednik SAD DŽozef Bajden, da u Srebrenici nije bilo genocida.

- Njihovo mišljenje je da je bio, moje je da nije i ja neću i ne smijem se odreći prava da branim poziciju Srba, koji nisu genocidan narod, niti su počinili genocid. To je podvala i laž - poručio je Dodik.

Dodik je rekao i da se prilikom posjete BiH niko od srpskih predstavnika neće sastati sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem, koji je, kako je naveo, dio huškačkog ambijenta prilikom usvajanja rezolucije o Srebrenici u crnogorskoj Skupštini.

- Mislim da niko od Srba ne bi trebalo da ga primi i da je to mjera prema takvim ljudima - rekao je Dodik.

Srebrenička Skupština opštine usvojila je 2. jula Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku i osudila sve zločine počinjene nad Srbima, kao i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Јugoslavije u tom periodu.

Za ovu odluku glasali su srpski odbornici jer su bošnjački napustili sjednicu nakon duge rasprave.