latinica  ћирилица
06/07/2021 |  12:39 ⇒ 12:41 | Autor: SRNA

Mitrović: Potrebni integrisani granični prelazi da bi se manje čekalo

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je danas na Brdu kod Kranja da su u regionu potrebni integrisani granični prelazi bi svi na Balkanu bili što konkurentniji.
Vojin Mitrović na Brdu kod Kranja - Foto: RTRS
Vojin Mitrović na Brdu kod KranjaFoto: RTRS

Prema njegovim riječima, jedan od najvećih izazova predstavlja čekanje na graničnim prelazima na obavljanje kontrolnih procedura, što potpuno urušava konkurentnost i pouzdanost transporta, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta.

- Međutim, bilo kakav ozbiljniji napredak je nemoguć bez aktivne podrške i učešća zemalja EU sa kojima zapadni Balkan graniči - rekao je Mitrović i kao primjer dobre saradnje naveo auto-put Beograd-Sarajevo.

On je tokom obraćanja učesnicima ministarskog sastanka o prekograničnoj povezanosti između EU i Balkana istakao da je zajednički interes regiona dalji razvoj nesmetanog i funkcionalnog transporta pri ispunjenim svim uslovima koje bezbjednost transporta nosi.

- Samo takav transport ima smisla i nudi ekonomski rast, a zajednička saradnja je ključ uspjeha u oblasti transporta - naglasio je Mitrović.

On smatra da bi međunarodno strateško opredjeljenje trebalo da bude u funkciji postizanja najvećeg kvaliteta transporta u svakom pogledu, čemu BiH daje punu podršku.

- Kad je BiH u pitanju, izazovi su, prije svega, završetak Koridora 5C kroz BiH, uređenje plovnog puta rijeke Save, nadogradnja aerodromske infrastrukture, te rehabilitacija i izgradnja ostale infrastrukture koja se nalazi na indikativnom proširenju TEN-T mreže - naveo je Mitrović.

Međutim, istakao je on, najvažnije pitanje jeste bolje saobraćajno uvezivanje sa susjednim zemljama, na čemu BiH predano radi.