latinica  ћирилица
06/07/2021 |  18:57 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Zbog čega Ljubo Grbo nema status invalida (VIDEO)

Ljubo Grbo iz Berkovića, trideset godina vodi pravnu bitku da ostavri status invalida. Svi dosadašnji pokušaji na sudskim i drugim instancama završili su neuspjehom i odbijanjem, a Grbo kaže da neće odustati i da će pravdu, ako bude trebalo, tražiti i na međunarodnim sudovima.
Ljubo Grbo - Foto: RTRS
Ljubo GrboFoto: RTRS

Četrdesetdevetogodišnji Ljubo Grbo pokazuje stotine papira dokumentacije, zahtjeva, odbijenica, sudskih odluka.
Njegova drama počela je u maju 1992. godine. Tek je skinuo uniformu, nakon što je nekoliko teških mjeseci proveo kao pripadnik ЈNA u Sloveniji i Hrvatskoj, a odlukom lokalnog kriznog štaba upućen je kući. 7. maja, u ataru svog sela, pod nerazjašnjenim okolnostima teško je ranjen u eksploziji. Izgubio je lijevo oko i pretrpio višestruke povrede od gelera.

Nakon ranjavanja, proglašen je nesposobnim za dalju vojnu službu. Međutim, do danas uprkos povredama i obimnoj dokumentaciji, nije uspio da ostvari pravo ni na kakvu invalidninu.

Status ratnog vojnog invalida nije dobio jer u trenutku ranjavanja nije bio formalno pripadnik nijedne vojne jedinice, a kada je podnio zahtjev za status civilne žrtve rata- odbijen je jer je zakasnio. Tako bi se ukratko mogao sažeti ishod njegove duge pravne borbe.

Ogorčen je na nadležen organe u lokalnoj upravi opštine Berkovići, koje smatra najvećim krivcima za svoj problem. Nama su u pismenoj formi iz opštine potvrdili da su proteklih godina primili desetine njegovih zahtjeva.

- Imenovanom je odgovoreno na sve zahtjeve kojih je bilo na desetine. Imali smo svu dobru volju da to pitanje riješimo, ali nisu dozvoljavale zakonske mogućnosti - stoji u odgovoru.

Navodi Ljubo da se bez njegovog znanja vodio postupak u Srbiji u kojem je ostavrio pravo na jednokratnu novčanu odštetu , jer se ranjavanje desilo u periodu kada je ЈNA još bila prisutna na području BiH. Ipak, to mu nije pomoglo da ostvari vojnu invalidninu.

Ljubo ima status borca šeste kategorije, ali tvrdi i da su nezakonito prepravljani njegovi podaci o vojnoj službi. Torbu u kojoj nosi obimnu dokumenatciju zove svojom "torbom muka". Nezaposlen je i živi u rodnom selu od stočarstva. Od svoje borbe za pravdu neće odustati, iako ga je iskustvo naučilo drugačije.