latinica  ћирилица
12/07/2021 |  13:23 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Godišnjica Petrovdanske bitke za odbranu Doboja (VIDEO)

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod spomen-krsta u dobojskom naselju Vila obilježeno je 29 godina od Petrovdanske bitke za odbranu grada.
Doboj- obilježavanje - Foto: RTRS
Doboj- obilježavanjeFoto: RTRS

U jednoj od najvažnijih bitaka za odbranu Doboja stradala su 34 borca Vojske Republike Srpske, a ranjeno 76.

Cijeli dan 12. jula 1992. Doboj je granatiran, linije srpske vojske probijene, ali namjere hrvatsko-muslimanskih snaga osujećene.

Na prvoj liniji bio je tada i Zoran Dević, borac, junak, teško ranjavan.

- Prije mog teškog ranjavanja iznio sam svoja dva najbolja druga. Obojica su, na moju nesreću, poginuli - rekao je Dević.

Neprijatelj je nadirao u talasima, mrtvih i ranjenih bilo je na sve strane.

Ključnu ulogu, dok nije stigla pomoć drugih jedinica, odigrala je odvažna grupa pripadnika 13.čete CЈB Doboj.

Među njima i jedan od najmlađih boraca Nenad Bukvić.

- Vojska se izmiješala, nije se znalo ko je neprijatelj, a ko je naš - rekao je Bukvić

Okružiti i zauzeti Doboj bio je glavni cilj napada neprijateljskih snaga iz pravca Јelaha i Tešnja prema Putnikovom Brdu i naselju Vila.

Napad se dešava u trenutku završnih borbi za koridor pa je odbrana Doboja na Petrovdan 92.ključna za budućnost ovog grada , ali i cijele Republike Srpske. Doboj je odbranjen ali u toj bici poginula su 34 borca a ranjeno 76.

- Da je tog momenta neprijatelj ušao u grad odsjekao bi se Ozren kao jedna ogromna teritorija pod kontrolom srpske vojske, a ujedno bi se ujedinio tuzlanski i zenički dio, znači ujedinile bi se neprijateljske snage - izjavio je predsjednik GBO Doboj Pero Tubić.

Na spomenik na Vili koji je podignut u znak sjećanja na poginule u Petrovdanskoj bici, njihovi saborci, porodice i poštovaoci položili su vijence.