latinica  ћирилица
12/07/2021 |  18:34 ⇒ 13/07/2021 | 07:15 | Autor: RTRS

Počela masovnija imunizacija; Vakcinacija bez zakazivanja u gradovima Srpske (VIDEO)

Masovnija vakcinacija protiv virusa korona počela je u Srpskoj.

Iz Ministarstva zdravlja, apel stanovništvu da se na vrijeme informišu u svojim lokalnim domovima zdravlja, kada su termini za vakcinaciju bez zakazivanja.

Dom zdravlja Gradiška među prvima se organizovao za masovnu vakcinaciju i od ranih jutarnjih časova već su redovi. Dom zdravlja Banjaluka u svojoj organizaciji već ima dane otvorenih vrata za vakcinisanje i samo nastavlja tu praksu.

Domovi zdravlja trebalo bi svakim radnim danom da rade od 9 do 19 časova i subotom od 8 do 15.

- Ovih dana su nam na raspolaganju mnogo veći broj vakcina nego u prethodnom periodu tako da ćemo sad imati i vakcine proizvođača Sinofarm, Sinovak, Astra Zeneku, Fajzer i Sputnjik - navela je Slađana Tepavac, načelnica Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška.

- Svakako najavljujemo i sutra i prekosutra otvorena vrata za Astra Zeneku, samo sutra termin pomjeramo od 14 do 19 časova - istakla je Biljana Mlađenović, rukovodilac vakcinalnog punkta Doma zdravlja Banjaluka.

Zakazani građani redovno se vakcinišu i revakcinišu u Bijeljini. U četvrtak bez zakazivanja od 7. 30 do 12.30. Biće dijeljeni redni brojevi za građana koji budu dolazili na vakcinaciju.

- 300 doza vakcina Fajzer će biti podijeljeno i prvih 300 građana koji stignu biće vakcinsani i sa masovnom vakcinacijom nastavljamo od ponedjeljka svakim radnim danom u periodu od 7.30 do 12.30 i biće istaknuto na vratima koja vakcina koji dan - pojsnika je Gordana Savin, pomoćnica direktora za medicinske poslove Doma zdravlja Bijeljina. 

Zavod za medicinu rada i sporta zadužen je da organizuje vakcinaciju za zaposlene na radnom mjestu.

- Onim privrednim kolektivima koji imaju veliki broj zaposlenih nastojaće se da mobilne ekipe dolaze u te kolektive - rekao je Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

- Želim da pozovem i sve radnike ugostiteljstva i trgovine da se prijave za vakcinaciju da zajedničkim snagama a prije svega u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske i lokalnim privrednim komorama organizujemo akcije i dogovorimo načine za vakcinaciju kao bi u narednom periodu što veći broj stanovnika vakcinisali - istakla je Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma.

Radnici prezadovoljni što ne moraju gubiti vrijeme i što je vakcinacija moguća i na radnom mjestu.

Iz Ministarstva zdravlja najave i za druge olakšice prilikom vakcinacije.

- Vidjećemo da se organizuju i mobilni timovi u domovima zdravlja kako bi stanovništvo u teže dostupnim područjima mogli da se vakcinišu - poručio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite

Dom zdravlja Prijedor sutra počinje masovniju vakcinaciju, a lokalni dom zdravlja poziva sanovništvo Trebinja da se informišu o mogućim terminima jer treba da stigne oko 1.300 doza Sinofarm, Sinovak i Fajzer vakcina.