latinica  ћирилица
13/07/2021 |  11:05 ⇒ 11:35 | Autor: sputniknews.com

U Srbiji počinje rigorozna kontrola poštovanja mjera

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Srbije Goran Stamenković izjavio je danas da su nadležni počeli rigoroznu kontrolu poštovanja svih protivepidemijskih mjera.
Beograd (Foto: Shutterstock) -
Beograd (Foto: Shutterstock)

Stamenković je za RTS rekao da sanitarna i sve druge inspekcije, komunalna milicija i komunalna inspekcija u ovom trenutku usmjeravaju nadzore prema ugostiteljskim objektima, turističkim centrima, objektima za organizovanje svadbi i drugih privatnih proslava, ali i prema javnom prevozu.

Naveo je da će fokus biti na poštovanju broja korisnika usluga na određenoj površini - poštovanje naredbe ministra zdravlja da svaki objekat mora da ima obavještenje o površini, o broju mogućih korisnika u odnosu na kvadraturu, u odnosu na mogućnost i pružanje usluga.

- Posebno ćemo da vodimo računa o distanci i o nošenju zaštitnih maski - istakao je Stamenković.

On je naveo da su u prvih 11 dana jula republičke i lokalne inspekcije izvršile 15.363 nadzora i da nije bilo izrečenih zabrana korišćenja objekata kao što je to bilo u ranijem periodu.

- Imali smo 37 naloga, a u junu 242 naloga i 11 zabrana - naveo je Stamenković.

Istakao je da je poseban problem javni prevoz u kome, kako je naveo, dio građana, ali i vozača, ne nosi maske.

- Apelujem na sva pravna lica koja se bave javnim prevozom da malo pooštre svoj unutrašnji nadzor, svoju unutrašnju kontrolu jer mnogi vozači ne nose maske, što nije dobro, daju loš primjer građanima i putnicima - naglasio je Stamenković.

Naveo je da građani imaju dvije opcije - da poštuju mjere ili da ih ne poštuju, što bi, kako je ukazao, dovelo do pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji.