latinica  ћирилица
14/07/2021 |  14:57 ⇒ 18:54 | Autor: RTRS

Radio Srpske u Petrovu - priroda, mladost i talenat (FOTO)

U središnjem dijelu Republike Srpske, u pojasu nižih planina, između rijeka Bosne i Spreče, smještena je planina Ozren, u čijem se podnožju nalazi opština Petrovo.
Radio Srpske u Petrovu - Foto: RTRS
Radio Srpske u PetrovuFoto: RTRS

Prema zvaničnim podacima, ova opština egzistira od 1929. do 1962. godine, kada je izvršeno njeno pripajanje opštini Gračanica, dok je status opštine vraćen 1991. godine. Sa populacijom od nešto više od sedam hiljada stanovnika, obogaćena prirodnim ljepotama, na površini od 109 kvadratnih kilometara, ova opština graniči sa gradom Doboj i opštinama Gračanica, Maglaj i Lukavac. Čak šest i po hiljada hektara je pod šumom, što i jeste jedan od najvažnijih prirodnih resursa, na čemu se bazira privreda ove opštine.

- Јedna od kulturnih zaostavština iz 13. vijeka jeste manastir Svetog Nikole, zadužbina kralja Dragutina, koji je vijekovima stjecište duhovnog kulturnog i obrazovnog života na ovim prostorima - podsjeća profesor geografije i hroničar ovog dijela Republike Srpske, Milomir Vasić, gostujući u emisiji Zajednički talas koja je realizovana iz opštine Petrovo.

Predsjednik skupštine opštine, Zoran Blagojević ističe da je glavni cilj da opština Petrovo uđe u krug razvijenih opština Srpske, jer obiluje prirodnim potencijalima i resursima.

- Ova opština jedna je od najvećih proizvođača CO2 u regiji, a privreda se bazira na drvopreradi, metalnoj proizvodnji i izvozom mineralnih sirovina - dodaje Blagojević.

- Akcenat je na vodosnabdijevanju, rješavanju pitanja otpadnih voda kao i upravljanje čvrstim otpadom, što je plan da se u strategiji oformljenoj za period od 2021-2027 godine učini - poručuje Blagojević i dodaje da je u protekloj, iako teškoj godini za sve, pored infrastrukturnih projekata, posredstvom izvoza robe, ostvarena i dobit od 13,5 miliona KM.

A da je ovo područje bogato mineralima i prirodnim ljekovitim vodama, pokazuje i novoizgrađeni kompleks Terme Ozren, koji posjeduje 11 bazena, a zbog velike posjećenosti uvršten je u turističku ponudu ovih krajeva.

- Kompleks koji je prošle godine, u punom jeku korone, pušten u rad, zaživio je posredstvom turističkih vaučera koje je dijelila Vlada Srpske, a već je stekao stalne posjetioce - kaže menadžer prodaje Terme Ozren, Olja Gavranović.

U opštini Petrovo zastupljeno je 87 privrednih preduzetnika, od kojih dosta čine privatna gazdinstva, koja se bave privredom i poljoprivredom. Јedan od njih je porodica Ristić koja se porodično od 2004. godine bavi stočarstvom.

- Imam 50 grla stoke, 20 krava je u muži od kojih dnevno dobijem oko 450 litara mlijeka. Svi smo uključeni u ovaj posao, moja supruga i tri sina - kaže mladi stočar, Bojan Ristić.

Da je poljoprivreda u procvatu govori i inženjer poljoprivrede, Јelena Radić, koja se prije 10 godina, po završetku fakulteta vratila u Petrovo, a danas u svom plasteniku ima 25 hiljada različitih biljaka.

- Proizvodnja sadnog materijala i paprika roga je najisplativije, a sve prodajem od kuće - ističe Јelena za naš Radio i dodaje da u sezoni u plasteniku provodi više od 10 sati dnevno.

Bogatstvo običaja, narodne nošnje i instrumenata karakteristika su za ovaj kraj, rekla je profesorka muzike u penziji, Smilja Đuričić, koja svira više od pet instrumenata.

- Ozrenska dvojnica je lijeva i kraća od dvojnica iz drugih krajeva - objašnjava Đuričićeva.

Petrovo je ponosno svojim KUD "Karanovac", osnovano davne 1952. godine, koje je čuvar tradicije Ozrenskog kraja.

- Na brojnim festivalima na kojima smo učestvovali širom svijeta, ponosno smo predstavljali tradiciju Ozrena, što se vidi i kroz autohtone nošnje stare 200 godina - kaže predsjednik KUD-a "Karanovac", Ostoja Đurić u emisiji Zajednički talas.

Mladost i talenat nešto su što oživljava Petrovo, a pravi primjer su desetogodišnji harmonikaš Lazar Blagojević, koji je pored brojnih osvojenih zlatnih medalja u BiH osvojio i zlatnu medalju na takmičenju u Gracu, mlada pjevačica u usponu Neda Petrušić i mladi pjesnik Vojislav Ilić čija je prva zbirka pjesama objavljena prošle godine.

Prirodne ljepote i vrhovi pitome planine Ozren prava su destinacija za odmor u prirodi.

- Rekreativnom šetnjom, duž 200 kilometara označenom planinskom stazom, možete se popeti na vrhove Kraljica, Gostilj i Ostrvicu ujedno i najvišeg vrha ove planine s nadmorskom visinom od 918 metara, gdje pogled oduzima dah - kaže predsjednik planinarskog društva "Ozren Kraljica 883", Anđelko Šešlak.

Da je sve u duhu pokreta, omladine i druženja, govori i činjenica da u opštini Petrovo postoje tri fudbalska kluba, od kojih je jedan ženski, čije postojanje datira još od 2007. godine.