latinica  ћирилица
16/07/2021 |  14:54 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Inspektori dali rok od 72 časa za uklanjanje ribe iz prnjavorskog "Ribnjaka" (VIDEO)

Republička vodna inspekcija i nadležni opštinski inspektori obavilu su danas kontrolu dokumentacije u prnjavorskom "Ribnjaku”, da bi konstatovali činjenično stanje i o tome informisali nadležne organe, radi razmatranja mogućih rješenja nakon pomora ribe.
Prnjavor - Foto: RTRS
PrnjavorFoto: RTRS

Inspektori su dali rok od 72 časa za uklanjanje ribe.

Opštinski veterinarski inspektor Aleksandar Garić je rekao da situacija "nije tako loša, kako se predstavlja u medijima".

- Ovaj događaj ne bi nazvao ekološkom katastrofom, nego ekološkim incidentom - rekao je Garić.

Nakon izvršenog inspekcijskog nadozora ključno je pitanje odgovornosti. Situaciju u "Ribnjaku" opštinske vlasti nazivaju aferom, a da posla i za istražne organe u tom preduzeću ima pokazalo se u martu ove godine kada je banjalučka policija podnijela izvještaj protiv Željka Čivčića zbog sumnje da budžetu Srpske pričinio štetu od 1,2 miliona KM. 

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da je Policija Srpske podnijela nadležnom tužilštvu izvještaj protiv direktora Privrednog društva "Ribnjak" Prnjavor.

"Ribnjakom" se bavi i Pravobranilaštvo Srpske. Sporna je odluka Skupštine povjerilaca o prodaji 860 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je 2010. uknjiženo na "Ribnjak".

- Pravobranilaštvo Republike Srpske je osim traženja izuzeća stečajnog upravnika, tražilo izuzeće i stečajnog sudije. U narednom periodu očekujemo intenzivno postupanje vezano za ovaj predmet - rekao je Milimir Govedarica, pravobranilac Srpske.

Stečajni upravnik je, inače, dva puta stavljao u promet sporno zemljište, iako sud nije odlučio po žalbi Pravobranilaštva. Istovremeno, vrijednost sporne imovine je konstantno padala, pa je u nepuna dva mjeseca sa procijenjenih oko 10,5 miliona KM pala na 3,5 miliona.

Podsjećamo, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske saopštilo je danas da insistira na dostavljanju informacija svim nadležnim organima o uzroku pomora ribe u ribnjaku "Štrpci" u opštini Prnjavor i preduzetim aktivnostima kojima će biti riješeni nastali problemi i spriječen dalji uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Povezane vijesti:

Podnesen izvještaj protiv direktora "Ribnjaka"

Tomaš: Nećemo dozvoliti da "Ribnjak" bude uništen (VIDEO)