latinica  ћирилица
16/07/2021 |  16:06 | Autor: SRNA

Dostaviti informacije svim organima o uzroku pomora ribe

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske insistira na dostavljanju informacija svim nadležnim organima o uzroku pomora ribe u ribnjaku "Štrpci" u opštini Prnjavor i preduzetim aktivnostima kojima će biti riješeni nastali problemi i spriječen dalji uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (foto: ilustracija)Foto: RTRS

Prema informacijama dobijenim od inspekcije, zajedničko postupanje nadležnih inspektora izvršeno je danas i tom prilikom veterinarski inspektor naložio je odgovornom licu da u roku od 72 časa postupi u skladu sa njegovim uputama i Zakonom o nusproizvodima životinjskog porijekla, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Nadležni inspekcijski organi pretpostavljaju da je uzrok incidenta nedostatak vode u objektima ribnjaka, kao i nedostatak kiseonika u vodi potrebnog za tehnologiju uzgoja ribe.

Ministarstvo je odmah po saznanju o incidentu zatražilo od nadležnih inspekcijskih organa da se izvrši uvid na licu mjesta, kako bi se po hitnom postupku pristupilo izvršenju aktivnosti na zbrinjavanju nastalog otpada i preduzimanju mjera da se spriječi eventualno dalje zagađenje životne sredine i uticaj na zdravlje ljudi.

Ovaj ribnjak posjeduje važeću ekološku dozvolu, izdatu od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju 2019. godine kojom su propisani uslovi i mjere s ciljem zaštite svih segmenata životne sredine i zdravlja ljudi.

Nadzor nad ispunjavanjem i sprovođenjem propisanih mjera vrše nadležni republički i inspektori u jedinicama lokalne samouprave.

Ministarstvo u prethodnom periodu nije zaprimilo nikakve primjedbe i pritužbe o eventualnim nepravilnostima u ispunjavanju mjera propisanih ekološkom dozvolom.