latinica  ћирилица
18/07/2021 |  12:00 ⇒ 15:32 | Autor: RTRS

Dimnjačar uvijek donosi sreću (VIDEO)

Iz najmlađe lokalne zajednice u Srpskoj, iz opštine Stanari, stiže nam priča o dimnjačaru Radomiru Stevanoviću. Radomir je oživio zanat koji skoro izumire i uživa u njemu.
Dimljačar - Foto: RTRS
DimljačarFoto: RTRS

Dok je sezona grijanja na pauzi Radomir Stevanović iz Stanara ima pune ruke posla. Valja očistiti dimnjake i pripremiti ih za zimu. Stiže do svih opština u dobojskoj regiji, do Gradiške, Banjaluke, pa i u Federaciju BiH. Svaki dimnjak priča je za sebe.

Kao dimnjačar radi već pet godina nakon što je imao problem sa vlastitim dimnjakom. Shvatio je tada da zanat izumire i tu vidio svoju šansu. Učio je od kolege iz Prijedorao ,položio i dobio certifikat i sada je jedan od šest kvalifikovanih dimnjačara u Republici Srpskoj. Bilo je kaže i zgoda i nezgoda, kroz iskustvo sve se nauči. Neke od situacija pamti i prepričava.

Alat je pola posla pa je nabavio sve što je mogao. Specijalna dimnjačarska torba ima karakterističan oblik pa su, priča kroz smijeh, na početku ljudi mislili da igra golf. I dugmad na odijelu privlače pažnju.

- Vidjeti dimnjačara je sreća, a i u mnogim gradovima gdje dolazim dočekuju me sa radošću - priča Radomir.

Zadovoljan je Raćo, kako ga ovdje zovu, svojim zanatom i ne planira ga mijenjati. Nada se do penzije da će očistiti mnogo dimnjaka, ali i da će zanat nekome ostaviti. Želi da obuči bar jednog ili dvojicu mladića, koji će kao on, sebi obezbijediti egzistenciju.