latinica  ћирилица
18/07/2021 |  15:05 | Autor: SRNA

Odžak: Služen pomen borcima

U Trnjaku u federalnoj opštini Odžak u kapeli posvećenoj Svetom apostolu Pavlu služen je pomen za 601 lice poginulo u Drugom svjetskom ratu sa ovog područja, kao i za četiri borca Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu iz ovog mjesta.
Svijeće - Foto: RTRS
SvijećeFoto: RTRS

Savo Vujičić, član organizacionog odbora za izgradnju kapele i autor knjige "Trnjak", istakao je da je ovo četvrti susret koji okuplja mještane i dijasporu ovog mjesta, te da je dužnost svih da se sjećaju svojih predaka i žrtava koje su dali da bi se danas živjelo u slobodi.

On dodaje da je za novosagrađenu spomen-crkvu kapelu do sada utrošeno 60.000 KM, ne računajući brojne dobrovoljne akcije mještana.

Vujičić je rekao da je 10.000 KM utrošeno za radove na oslikavanju u crkvi, koji i dalje traju, a da se potpuno završi ovaj objekat potrebno je još 15.000 KM.

On je napomenuo da oslikavanje u crkvi obavlja mladi ikonopisac Boris Zaviša.

Kapela je veličine sedam puta devet metara, a gradnja je počela u novembru 2017. na mjesnom groblju.

Inicijativa za izgradnju kapele potekla je od Savjeta mjesne zajednice Trnjak.

Za kapelu je osveštano zvono 2019. godine, koje je donirao Mirko Savić porijeklom iz ovog mjesta, a koji živi i radi u Austriji, a zvono je osveštano u Crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija u Šamcu.

Vujičić kaže da su izgradnju kapele pomogli opština Šamac, mještani Trnjaka i Donje Dubice koji žive u dijaspori, ali i okolnih opština, te donatori iz sva tri naroda sa ovog područja.

U selo Trnjak, koje je prije proteklog rata bilo većinski naseljeno srpskim stanovništvom i imalo 82 domaćinstva, do sada vratilo tek 10 domaćinstava.

Pomenu su, osim mještana i dijaspore, prisustvovali i predstavnici opštine Šamac.