latinica  ћирилица
18/07/2021 |  16:28 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Dodik razgovarao s predsjednikom Izraela; Nastaviti graditi prijateljstvo (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je telefonom sa predsjednikom Izraela Isakom Hercogom. Dodik i Hercog istakli su da je saradnja Republike Srpske sa Izraelom dobra i dugogodišnja i istaknuto da će se nastaviti graditi prijateljstvo. Tokom razgovora nije izostao ni poziv Dodiku da posjeti Izrael.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Samo desetak dana nakon što je položio zakletvu i preuzeo dužnost predsjednika Izraela, Isak Hercog pozvao je telefonom srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Bila je to prilika da Milorad Dodik Hercogu uputi čestitke na sedmogodišnjem predsjedničkom mandatu, ali i da mu Hercog, osim što se zahvalio na čestitki, uzvrati lijepim riječima o prijateljstvu sa srpskim narodom.

- Naravno mi gajimo veliko prijateljstvo sa Izraelom. Upoznao sam ga sa stvarima koje on već dugo zna, a to je da smo uvijek bili na strani sa Izraelom, kada su imali napade od Hamasa i drugih terorističkih organizacija. Da smo oslikali naše institucije u trenutku kaada su oni bombardovali Izrael ranije ove godine i to je njemu sve bilo poznato - rekao je Dodik.

Poznato je jedanaestom predsjedniku Izraela da je njegova zemlja u teškim danima, imala podršku Republike Srpske.

- Moram da kažem da smo vam jako zahvalni zbog vašeg odvažnog stava kada je bilo pitanje Gazi i uvijek smo otvoreni za vas i zaista bismo voljeli da vas ugostimo u Izraelu i uvijek ćemo vam biti zahvalni vi ste jedan od naših najvećih prijatelja i želimo da vam se zahvalimo - naveo je Hercog.

Dodik je iszrazio nadu da će do posjete Izraelu doći do kraja godine.

- Drago mi je što sam imao priliku da me pozove u posjetu i očekujem taj poziv da do kraja godine, vjerovatno, shodno naravno pandemiji, koja determiniše sva putovanja i to će se desiti - dodao je on.

Dodik je podsjetio da je rezultat dobrih odnosa Izraela i Republike Srpske, odnosno BiH, nedavno potpisani sporazum o formiranju sajber akademije koja bi trebalo da profiliše kadrove koji će se boriti protiv sajber kriminala, kao jednog osnovnih vidova globalnog terorističkog i kriminalnog djelovanja.