latinica  ћирилица
18/07/2021 |  17:05 ⇒ 17:43 | Autor: SRNA

Trebinjci i Prnjavorčani pobjednici relija Kozara-Sutjeska

Tradicionalni auto-reli Kozara-Sutjeska, koji je ove godine okupio 110 učesnika, nakon tri dana takmičenja širom Srpske završen je na Tjentištu pobjedom vozača iz Trebinja i Prnjavora.
Tradicionalni auto-reli Kozara-Sutjeska - Foto: SRNA
Tradicionalni auto-reli Kozara-SutjeskaFoto: SRNA

Prethodna dva dana održana su takmičenja na Kozari i u Istočnom Sarajevu, a nakon današnjeg završnog ispita spretnosti u Dolini heroja na Tjentištu, u generalnom plasmanu u ekipnoj konkurenciji slavili su članovi AMKK Leotar iz Trebinja u grupi "sprint", dok su vozači iz AMD Prnjavor bili najbolji u nešto sporijoj grupi "turist".

U pojedinačnoj konkurenciji dugogodišnji šampion Sutjeske Vuško Bašić iz AMD Hercegovina iz Trebinja i ove godine je bio najvještiji i najbrži u generalnom plasmanu u grupi "sprint", a u grupi "turist" bolji od ostalih bio je njegov klupski kolega Mišo Miljanić.

Kao i svake godine, osim brzine i spretnosti, bodovalo se i poštovanje saobraćajnih propisa tokom ocjenske vožnje, kao i teorijsko znanje koje je provjeravano saobraćajnim testovima.

- Bilo je sjajno. Ove godine imali smo skup u Istočnom Sarajevu, to je bilo centralno mjesto gdje smo se skupili mi sa istoka i vozači sa zapada, a odatle smo krenuli, vozili slalom, ispit spretnosti i tačnosti, radili teoriju o poznavanju propisa, sve smo saželi. Mlađim vozačima poruka da se moraju ponašati u skladu sa propisima, kako nalaže policija i stanje na putevima, jer sve mimo toga nije dobro - rekao je Bašić.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je Sanja Tomić iz Istočnog Sarajeva, dok je najspretniji vozač, odnosno najbolji u ispitima spretnosti bio Igor Milutinović iz AMKK Leotar.

Nagrađen je i najstariji učesnik relija Nenad Babić (73) iz Laktaša.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić podsjetio je da je ovo 20 poslijeratni reli, koji baštini tradiciju nekadašnjeg relija iz vremena bivše Јugoslavije.

- Proširili smo reli, povezali dva nacionalna parka i između toga tražimo neku od bitnih turističkih destinacija koje promovišemo, tako da reli ima turistički, preventivno-obrazovni i kulturno-istorijski karakter. Ove godine uključili smo i SUBNOR, pošto je 80 godina od početka borbe protiv fašizma na ovim prostorima - naveo je Babić.

On je naglasio da je najvažnija poruka relija Kozara-Sutjeska da treba poštovati saobraćajne propise, a da sportski vozači upravo na ovakvim događajima imaju priliku da na bezbjedan način pokažu spretnost i brzinu.

Povodom osam decenija od početka borbe protiv fašizma, delegacija, u kojoj su uz Babića bili i zamjenik načelnika opštine Foča Vesna Rašević i član Predsjedništva SUBNOR-a Srpske Rajko Ćapin, položila je cvijeće na Spomen-kosturnicu partizanskim borcima poginulim u Bici na Sutjesci.