latinica  ћирилица
18/07/2021 |  17:41 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Banjaluka: Uhapšen pripadnik škaljarskog klana i tri policijska službenika MUP-a Srpske (VIDEO)

U Banjaluci je po međunaronoj potjernici uhapšeno lice iz Cetinja osumnjičeno za teško ubistvo i tri policijska službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
Hapšenje - Foto: RTRS
HapšenjeFoto: RTRS

Uhapšen je Miloš Božović iz Cetinja pripadnik škaljarskog klana. Ova akcija je dokaz da policija Srpske ima dovoljno snage i ogroman broj poštenih i hrabrih policajaca koji su spremni da očiste svoje redove od pokvarenih i korumpiranih pripadnika MUP-a, jasna je poruka ministra Dragana Lukača.

Naglašava da su povjerenje i bezbjednost Republike Srpske i njenih građana iznad bilo kog pojedinca.

Mediji javljaju da je uhapšeni Miloš Božović iz Cetinja pripadnik škaljarskog klana, koji slovi za jednu od najokrutnijih i najmoćnijih bandi na Balkanu poznatim po okrutnim ubistvima. Uhapšen je po međunarodnoj Interpolovoj potjernice raspisanoj za krivično djelo teško ubistvo. Zbog sumnje da je pomogao počiniocu poslije izvršenog krivičnog djela uhapšen je i inspektor u Upravi za organizovani kriminal MUP-a Srpske Mladen Milovanović.

- Izvršen je pretres lokacija koje koriste uhapšena lica i tom prilikom u stanu lica M.B. pronađen je pištolj "glok" sa izbrušenim serijskim brojem i pripadajućim okvirom i municijom, tri pancira, mobilni telefon, novac, SIM kartica, laptop, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti u istrazi. U stanu koji koristi lice M.M. pronađeni su i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela - rekla je Mirna Miljanović načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Republike Srpske.

O hapšenju crnogorskog državljanina obaviješten je dežurni sudija suda BiH, gdje je Božović i prevezen u popodnevnim časovima.

Uz ova, sinoć su na području Banjaluke izvršena još dva hapšenja policijskuh službenika. Kako pojedini mediji navode riječ je o Predragu Vatreši i Gorani Rečević.

A da će se MUP obračunati i očistiti svoje redove od nečasnih policajaca, te da niko neće biti zaštićen od odgovornosti zato što nosi značku i uniformu nedavno je nakon održane sjednice proširenog Kolegijuma MUP-a najavio i ministar Dragan Lukač. Danas poručuje - nema pošteđenih.

- Hapšenja koja smo pokrenuli u svojim redovima neće se zaustaviti dok u potpunosti ne riješimo ulogu bilo kog pripadnika MUP-a u vezi sa kriminalnim klanovima koji niz godina haraju regionom. Iako smo bili svjesni da će to biti velika sramota za našu policiju i da će izazvati negativne reakcije naših građana nijednog trenutka nismo pomislili da odustanemo ili nešto prikrijemo u vezi sa ulogom naših pripadnika sa kriminalnim klanovima - poručio je Lukač.

Uhapšeni Mladen Milovanović donedavno je obavljao funkciju glavnog inspektora u Upravi za organizovani kriminal, ali ga je sa tog mjesta u februaru smijenio direktor policije Siniša Kostrešević.

Kostrešević kaže da je ovo jedna u nizu operacija koju Policija Srpske sprovodi u saradnji sa policijskim agencijama iz BiH i iz okruženja, i da na njoj neće stati.

- Ova lica koja su lišena slobode, policijski službenici već neko duže vrijeme su pod našim nadzorom i vjerujte da neće biti jedini koji će biti pod našom istragom. Naravno da nije lako, ni jednostavno, kad imate kolege koji su radili sa vama, a sada se nađu sa druge strane zakona. Ali mi nećemo apsolutno ni u jednom momentu posustati - istakao je Kostrešević.

Tužilaštvo BiH zatražilo je da jedno od uhapšenih lica u Banjaluci, blisko škaljarskom klanu, bude saslušano u svojstvu svjedoka u predmetu "Darko Elez i drugi", u kojem postupa ova institucija.

Iz MUP-a je saopšteno da će sva uhapšena lica biće saslušana u svojstvu osumnjičenih i pod nadzorom nadležnih tužilaštava, te da će protiv njih će biti dostavljeni odgovarajući izvještaji.

Hapšenja su juče izvršili policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet u saradnji sa pripadnicima Žandarmerije MUP-a Srpske. Sva tri uhapšena policijska službenika biće suspendovana.