latinica  ћирилица
18/07/2021 |  19:05 ⇒ 19/07/2021 | 10:16 | Autor: RTRS

Tradicija otrgnuta od zaborava; Povratak vodenicama u Ribniku (VIDEO)

U mjestu Treskavac nadomak opštine Ribnik, sedma manifestacija Povratak vodenicama. I ove godine, okupila je mještane ovog sela i privukla posjetioce iz raznih krajeva.
Vodenica - Foto: RTRS
VodenicaFoto: RTRS

Podno planine Dimitor u ovom skoro napuštenom selu, vrijeme kao da je stalo. I danas postoje kamene drvene kuće, starije od vijeka. Baš zbog njegovog etno pečata, mnogi rado dolaze u Treskavac, pa makar i na jedan dan.

- Јako je lijepo za mene, možda radi moje generacije, ovi mladi to teško prihvataju. Za nas je to idealno - rekao je Bojan Ćoćkalo iz Mrkonjić Grada.

Slavko Stanarević iz Slovenije navodi da je ovo zaista lijepa manifestacija.

Igralo se danas, i sviralo, ali i jelo. Na trpezi, tradicionalni, kulinarski specijaliteti. Više od stotinu izvora, krasi ovo područje, a žubor potoka, prostire se kroz cijelo selo. Stare vodenice su i danas dio njega, iako su ostale samo tri, još rade. Uspomenu na njih čuvaju i oni koji više ne žive ovdje, praveći, njihova minijaturna izdanja.

- Ovo sam krenuo da radim, jednostavno da se ne zaboravi. Da sačuvam tu tradiciju starih naših vodenica i nadam se da će se sačuvati - naveo je Đuro Ivanović iz Rastoke, Ribnik.

Očuvati autohtoni izgled ovog sela, stare zanate ali i kulturnu baštinu, ciljevi su održane manifestacije.

- Da sačuvamo prije svega ovo selo, građevine - navela je Kosana Todorović predsjednik Ekološko-etnološkog pokreta "Dimitor-Previja".

Milan Grabež predsjednik organizacionog odbora manifestacije "Povratak vodenicama" naveo je da je cilj manifestacije okupljanje građana i ljudi koji su se razišli po svijetu, da dođu.

Danas u ovom autohtonom etno selu, živi tek 17 stanovnika. Lokalna zajednica nastoji, razvojem turizma, podstaći i razvoj sela.

- Ono što je posebno bitno jeste da se samim tim vraćamo našim korijenima, održavamo tradiciju, pokušavamo našim budućim naraštajima, prenijeti sve ono kako se živjelo i kako su živjeli naši preci - poručila je Daliborka Davidović zamijenica načelnika opštine Ribnik.

Organizatori ovogodišnje manifestacije su organizacioni odbor sela Treskavac i Ekološko-etnološki pokret Dimitor, uz podršku opštine Ribnik.