latinica  ћирилица
18/07/2021 |  19:06 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Šljiva sa Majevice na evropskom tržištu (VIDEO)

Šljiva sa Majevice i ove godine krenula je na evropsko tržište. Berba rane sorte je završena i oko 200 tona prve klase, isporučeno je u Evropsku uniju. Ovih dana počela je berba čačanke ljepotice koja je dobrog kvaliteta, ali zbog suše je sitnija nego ranijih godina. Ipak, voćari su zadovoljni, očekuju dobru zaradu, cijena je kao i prošle godine 80 feniga po kilogramu, a plasman u Evropskoj uniji obezbijeđen.
Šljive - Foto: RTRS
ŠljiveFoto: RTRS

Šljivu na Majevici nije uništio kasni proljećni mraz, ali je suša umanjila rod za 20 do 30 odsto. U povoljnim godinama majevički voćari su imali više od 90 odsto roda prve klase. Ove godine, zbog nedostatka padavina, prve klase čačanke ljepotice koja ide u izvoz, biće znatno manje, jer punih 50 dana ni kap kiše nije palo na ovo područje. Na 2.000 stabala Mirko Јovanović iz Tutnjevca očekuje 50 tona roda.

- S obzirom na vremenske uslove, zadovoljni smo rodom. U odnosu na druge predjele, mi smo zadovoljni. Stenlej je najviše podbacio, a čačanska ljepotica se pokazala kao najbolja. Rod je podbacio 20 odsto ali smo dobili na kvalitetu i krupnoći ploda - rekao je Јovanović.

Iako je u svom voćnjaku primjenio punu agrotehniku, zbog suše Duško Sekulić nije dobio očekivani kvalitet.

- Što se tiče nas sve agrotehničke mjere smo primijenili , ali to je bilo nedovoljno da bi rod dobio na krupnoći jer je bila potrebna voda. Kiiše nije bilo više od mjesec i po dana i prilično sitan rod je ostao - naveo je Sekulić.

Ipak, voćari neće ostati bez zarade. Na dva hektara Rade Gavrić očekuje dva-tri vagona prve klase, a sitnu šljivu će ostaviti za rakiju.

- Cijena je 80 feninga po kilogramu kao i prošle godine plus podsticaj ministarstva. Cijena je odbra - istakao je Gavrić.

Siguran otkup je pola urađenog posla, kažu voćari. Pet otkupljivača sa Majevice šljivu izvoze u EU, jedini problem proteklih dana imali su zbog dugih čekanja na hrvatskoj granici.

- Stvara nama probleme, s obzirom da nam kupci naruče robu za ponedjeljak , utorak, a mi robu moramo da šaljemo dva tri dana ranije , jer nismo sigurni da li će ta roba da pređe granicu, a čim je roba starija lošijeg je kvaliteta - naglasio je Milo Stojić otkupljivač.

Dogovorom ministra Košarca i glavnog inspektora Hrvatske, problem je riješen. Izvoznici svoje transporte treba da najave 24 časa ranije i na granici neće imati problema. Procjene su da će majevički voćari, u narednih mjesec dana, koliko će trajati berba ove sorte, izvesti 2500 tona čačanke ljepotice.