latinica  ћирилица
18/07/2021 |  19:09 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Bukvik: Mukotrpan proces obnove kuća i borba za donacije (VIDEO)

Srpska sela, koja pripadju tzv. Bukvičkom platou i opštini Brčko, jedan su od sinonima stradanja Srba u Posavini od 1992. do 1995. godine. Pripadnici tzv. Armije Republike BiH, 14. i 15. septembra 1992. godine ubili su 69 bukvičkih Srba, a više od četiri hiljade mještana zatvorili u 22 logora. Sela su sravnjena do temelja, a proces obnove još traje.
Bukvik - Foto: RTRS
BukvikFoto: RTRS

U Bukviku je uništeno je i zapaljeno 530 srpskih domova. Obnovu čeka još 100 kuća.

- Najveći je problem, toga što je ne obnovljeno, Zakon koji se donosi na Savjetu ministara BiH, koji je usvojen 2006. i najveći je problem, znači stavke Zakona 30.04. 91. godine i dvojna imovina u Bosni i Hercegovini. Znači onaj, koji ima stan u Brčkom i kuću naslijedio u Bukviku, ne može da dobije donaciju ,a onaj koji živi u Njemačkoj, u Hrvatskoj može - rekao je Slobodan Mijatović, predsjednik UO MZ Bukvik, Brčko .

Mukotrpni proces obnove i borba za donacije, kojima je ishod često puta negativan, mnoge Bukvičane natjeralo je da sami, kako znaju i umiju obnavljaju svoja ognjišta.

- Sve je porušeno. Zapaljeno. Ništa nismo mogli, kada smo se vratili. Kada smo se počeli vraćati da čistimo, samo su ruševine bile, sve je bilo zaraslo - prisjetio se Savo Sekulić, povratnik u Bukivik.

Slavica Tanacković, povratnica u Bukivik navela je da su kuću obnovili od svojih sredstava.

- Tražilismo  donaciju 16 i više godina možda, redovno, svake godine, podnosili zahtjev za donacije, nisam mogla dobiti nikada ništa. Niti, jedne jedine marke - dodala je ona.

 Distrikt Brčko, raspisao je Јavni poziv za sanaciju i rekonstrukciju ratom oštećenih i porušenih stambenih jedinica. Obezbijeđeno 300.000 maraka. Program će sprovesti po pravilnicima Distrikta.

- Maksimalan iznos sredstava koja se mogu dodijeliti po jednom korisniku iznosi 27.000 KM. Broj stambenih jedinica koji će se obnoviti zavisiće od stepena oštećenosti stambenih jedinica odabranih korisnika i trenutnih prosječnih tržišnih cijena građevinskog materijala - istakla je Ljubica Ilić šef Odjeljena za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja distrikta Brčko.

U selima bukvičke regije DŽigure, Vujičići, Gajevi, Lukavac, Gornji i Donji Bukvik, Vitanovići, Bukovac i Donja Skakava, 1992. godine uništeno je 1.197 srpskih kuća.