latinica  ћирилица
18/07/2021 |  20:40 | Autor: SRNA

Sajić: Poplave pogodile i Bavarsku i Saksoniju, nema stradalih iz BiH

Generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić rekla je Srni da su u protekla 24 časa poplave pogodile i dijelove Bavarske i Saksonije, ali da nema stradalih državljana BiH.
Poplave u Njemačkoj (Foto: AFP 2021 / INA FASSBENDER) -
Poplave u Njemačkoj (Foto: AFP 2021 / INA FASSBENDER)

Sajićeva je istakla da je u Gornjoj Bavarskoj, odnosno na jugu Bavarske, sinoć proglašeno stanje katastrofe, da je potvrđeno da je stradalo jedno lice, kao i da su ulice poplavljene i da je došlo i do brojnih klizišta.

- Vatrogasne i spasilačke službe evakuisale su stanovnike pogođenih područja u ovom dijelu Njemačke, a vodostaji rijeka su na rekordnom nivou. U blizini su Alpe, sa kojih se slivala voda - rekla je Sajićeva.

Prema njenim riječima, zbog poplava je odsječeno nekoliko gradova i opština u Saksoniji, istoku Njemačke, a posebno su pogođeni Nojštat, Zebnic, Bad Šandau, te Goriš.

- U protekla 24 časa palo je više od 100 litara kiše po metru kvadratnom, a već treću sedmicu u Njemačkoj gotovo svaki dan pada kiša, te je zemlja natopljena - rekla je Sajićeva.

Konzulat BiH u Minhenu pokriva države Bavarsku, Bajern, Saksoniju i Tiringen.

Najmanje 156 ljudi poginulo je usljed poplava u posljednjih nekoliko dana u Njemačkoj, a list Bild javlja da se između 50 i 70 njih vode kao nestali.

Osim Njemačke, poplave su zahvatile i dijelove Belgije, gdje je do juče život izgubilo 27 osoba.