latinica  ћирилица
19/07/2021 |  08:49 ⇒ 12:22 | Autor: SRNA

Promovisani "Memoari" prote Slavka Vujasinovića (VIDEO)

U Kozarskoj Dubici promovisana je knjiga "Memoari" prote Slavka Vujasinovića, za koje je akademik Matija Bećković rekao da su jedno od najvećih čitalačkih uzbuđenja.
Promocija u Kozarskoj Dubici (Foto: rtv-kd.com) -
Promocija u Kozarskoj Dubici (Foto: rtv-kd.com)

- Nekim slučajem u moje ruke je dospeo rukopis njegovih memoara i to je bilo jedno od mojih najvećih čitalačkih uzbuđenja - rekao je Bećković nakon sinoćnje promocije u Kozarskoj Dubici.

On je naveo da je vladika banjalučki Јefrem u svojoj uvodnoj riječi napisao da bi svaki Dubičanin trebalo da ima ove "Memoare" kao naslovnu knjigu, odnosno, kao jevanđelje.

- Јa sam ga otkrio i poredio sa protom Matijom Nenadovićem. I jedan i drugi nisu pisali memoare za javnost, nego za svoju decu - rekao je Bećković, navodeći da su memoari protu Matiju proslavili, a protu Slavka proslavljaju i tek će ga proslaviti.

Bećković je rekao da je veliki izazov, uzbuđenje i čast što se našao u rodnom mjestu Vujasinovića.

Drugo, dopunjeno i sinoć predstavljeno izdanje "Memoara" objavljeno je zahvaljujući Dubičaninu Zoranu Sinkiću, koji je sada i predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Kozarskoj Dubici.

- Ova ideja nije od juče, traje dugo, više od pet godina, a mnogo je razloga, ponajviše želja da vratimo sjećanje našeg naroda na neke istorijske momente, tradiciju, kulturu. Јednostavno da shvatimo šta su naši preci doživljavali, kako su živjeli, patili - rekao je Sinkić.

On je dodao da će promocija "Memoara" prote Slavka Vujasinovića biti održana i večeras u amfiteatru Knežopoljske kuće u Knežici.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić je rekao da je od samog početka učestvovao u aktivnostima na pripremi ovog izdanja "Memoara".

- Opština Kozarska Dubica i ja lično smo podržali ovaj projekat i podržavaćemo ih i u budućnosti, te nastojati da širimo dobar glas o našem gradu, a pogotovo o ljudima koji su ostavili trajni trag u našoj istoriji - rekao je Reljić.

O "Memoarima" prote Slavka Vujasinovića i uticaju ovog rukopisa na njihovo stvaralaštvo govorili su književnik Rajko Lukač, fotograf i kolekcionar Milan Radulović, te Miodarag, unuk prote Slavka Vujasinovića.

U muzičkom dijelu programa u Domu kulture nastupila je vokalna solistkinja Milica Dosković.

Dubički prota Slavko Vujasinović, rođen 1880. godine, bio je jedan od najpismenijih Srba u Potkozarju tog vremena.

U turbulentno ratno vrijeme, od 1941. do 1945. godine, već i aktivni učesnik svih tadašnjih dešavanja.

"Memoari" prote Slavka Vujasinovića, nastali u periodu Drugog svjetskog rata, dijelom u tadašnjoj Bosanskoj, danas Kozarskoj Dubici, a dijelom za vrijeme njegovog izbjeglištva u Beogradu, vrijedan su doprinos izučavanju prošlosti ne samo potkozarskih Srba, već i Srbije i Beograda iz tog ratnog vremena.