latinica  ћирилица
19/07/2021 |  09:02 ⇒ 10:17 | Autor: SRNA

Kojić: Izvještaj o Srebrenici ruši mantru Zapada

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da vjeruje da će izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine uspjeti srušiti mantru koja je godinama stvarana sa Zapada.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je istakao da je ova komisija u izvještaju dala najbolji odgovor o svim dešavanjima na ovom području, da su konstatovani zločini nad srpskim narodom u srednjem Podrinju, te da nije počinjen genocid nad Bošnjacima.

- Takođe je konstatovano da je počinjen zločin, a ne genocid nad bošnjačkim narodom u Srebrenici - rekao je Kojić.

On je naglasio da su vansudski mehanizmi određivanja činjenica međunarodno priznata metoda, zbog čega je izvještaj o stradanju svih naroda na području srebreničke regije od 1992. do 1995. godine od velikog značaja kako bi domaća, ali i međunarodna javnost imala potpun i objektivan prikaz svih događaja u tom periodu.

- Predsjedavajući Komisije Gideon Grajf je rekao nekoliko ključnih elemenata. Ono što je činjenica, prema definiciji genocida, je da se nije desio niti pojedinačni niti genocid uopšte, što je dokazivo i kroz same izvore i dokumente - rekao je Kojić za "Glas Srpske".

On je istakao da srpski narod uopšte ne spori da se u Srebrenici desio zločin nad Bošnjacima, to je i u izvještaju.

- Problem je što Bošnjaci ne žele da priznaju da su se nad Srbima desili strašni zločini u periodu od 1992. do 1995. godine na području Podrinja. Svaki pokušaj da se o tome govori, zvaničnici u Federaciji BiH /FBiH/, nevladine organizacije i javnost generalno pokušavaju da predstave kao ponižavanje njihove žrtve. To nije put ka pomirenju -  konstatovao je Kojić.

Dodao je da će ovaj izvještaj uskoro biti dostupan javnosti na sajtu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je prilikom prezentacije predsjedavajućeg Komisije izvještaj primila k znanju.

- U jednom od zaključaka je jasno i nedvosmisleno navedeno da je izvještaj potrebno prevesti na nekoliko stranih jezika, što se i radi, i da je potrebno prezentovati izvještaj domaćoj, a prevashodno i međunarodnoj javnosti. On je vlasništvo članova Komisije i, naravno da će ga i oni prezentovati sami. Mi planiramo da im pomognemo organizacijom događaja i skupova kod nas, ali i u svijetu - rekao je Kojić.

On je naveo da vjeruje da će izvještaj uspjeti srušiti mantru koja je godinama stvarana sa Zapada.

- Znamo da se kroz istoriju dešavaju rehabilitacije ljudi i, recimo kad je u pitanju imovina, restitucija. Kao jedini relevantan istorijski izvor pokušavaju se nametnuti politički i ideološki motivisane presude Haškog tribunala, ali one to ne mogu biti. Baš zbog toga je važno da je ova komisija u kojoj su međunarodni eksperti završila svoj rad i da će rezultati biti prikazani u svijetu - zaključio je Kojić.

Ocijenio je da je Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine dala najbolji odgovor o svim dešavanjima u ovom periodu i na ovom području.

- Obrađen je veliki broj dokumenata, izvora i sve je navedeno u izvještaju. Samim tim, svi koji ga budu čitali imaće priliku da vide konkretne dokaze - kaže Kojić.