latinica  ћирилица
19/07/2021 |  11:19 ⇒ 11:21 | Autor: SRNA

Crna Gora: Poreska inspektorka oštetila budžet za 417.000 evra

Crnogorska policija podnijela je podgoričkom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv poreske inspektorke osumnjičene da je zloupotrebom službenog položaja oštetila budžet za 417.000 evra.
Policija Crne Gore (foto:insajder.net/sr) -
Policija Crne Gore (foto:insajder.net/sr)

Osim poreske inspektorke čiji su inicijali M.R. /64/, rivična prijave je podnesena i protiv odgovorne osobe u preduzeću "Maksimus" čiji su inicijali D.K. /47/ za krivična djela utaja poreza i doprinosa, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i falsifikovanje isprave.

Iz Uprave policije Crne Gore je saopšteno da D.K. kao odgovorna osoba u podgoričkom preduzeću "Maksimus", u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza, nije prijavila podatke koji se odnose na promet robe u iznosu od 1,25 miliona evra, a ukupna PDV obaveza iznosi 171.000 evra.

- D.K. je osumnjičena da je izvršila prenos imovine - nepokretnosti u ukupnom iznosu od 246.000 evra na drugo preduzeće s ciljem izbjegavanja plaćanja dospjelih obaveza,te sačinila i potpisala neistinitu ispravu - izmijenjenu PDV prijavu i predala je nadležnom poreskom organu, iako u tom trenutku nije bila ovlašćena osoba tog preduzeća - dodaje se u saopštenju.

Ukupna materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 417.000 evra.

Službenica Poreske uprave sumnjiči se da je nevršenjem službene dužnosti omogućila sticanje protivpravne imovinske koristi D.K. na štetu budžeta Crne Gore.