latinica  ћирилица
19/07/2021 |  12:33 ⇒ 13:05 | Autor: SRNA

Tužilaštvo BiH: Uspješna saradnja sa policijskim agencijama

Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da u dosadašnjem toku istrage u predmetu "Osman Mehmedagić i drugi" vrlo uspješno sarađuje sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH, Poreskom upravom FBiH i MUP-om Kantona Sarajevo, koji su, kako je navedeno, uspješno i kvalitetno realizovali sve njihove zahtjeve.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Tužilaštvo je istaklo da ostale policijske agencije u ovom predmetu nisu angažovali.

U demantiju informacije pojedinih medija da su neke policijske agencije odbile realizovati naredbe i zahtjeve Tužilaštva, iz ove pravosudne institucije su istakli da nijedna policijska agencija nije odbila postupiti prema zahtjevu Tužilaštva BiH, niti postoje zakonom propisane mogućnosti za takvo odbijanje.

"Tužilaštvo BiH uspješno sarađuje sa svim policijskim i bezbjednosnim agencijama, što je rezultiralo nizom zajedničkih i združenih akcija s ciljem rasvjetljavanja krivičnih djela ratnih zločina, organizovanog kriminala, privrednog kriminala i korupcije, posebno sistemske korupcije, te predmeta terorizma, krijumčarenja ljudi, trgovine ljudima i ostalim predmetima iz naše nadležnosti", navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić uhapšen je u srijedu, 14. jula, prema nalogu Tužilaštva BiH koje vodi istragu zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Nakon ročišta, Sud BiH je u petak, 16. jula, odlučio da Mehmedagić bude pušten na slobodu uz mjere zabrane, a Tužilaštvo BiH je najavilo žalbu na odluku Suda.