latinica  ћирилица
19/07/2021 |  13:44 | Autor: SRNA

Upućena žalba zbog puštanja na slobodu Osmana Mehmedagića

Tužilaštvo BiH uputilo je žalbu Sudu BiH na odluku o neodređivanju pritvora direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmanu Mehmedagiću.
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija) -
Osman Mehmedagić (foto:Vijesti.ba/RAS Srbija)

Tužilaštvo traži da se odluka o mjerama koje su izrečene Mehmedagiću preinači u odluku o pritvoru, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

U saopštenju se navodi da je žalba upućena zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u odnosu na prijedlog Tužilaštva BiH, te da jedino mjera pritvora može obezbijediti neometano vođenje postupka i okončanja istrage.

Izrečenim mjerama Mehmedagiću se zabranjuje kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim licima Denisom Prcićem, Melisom Belkić Mujkanović i Emirom Mujkanovićem, te kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom krivičnom predmetu i približavanje tim licima na udaljenosti od 50 metara.

Zabranjaju se i svaki kontakt i razgovor o predmetu sa bilo kojim osobama osim sa braniocima, saopšteno je ranije iz Suda BiH.

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić uhapšen je u srijedu, 14. jula, prema nalogu Tužilaštva BiH koje vodi istragu zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, krivotvorenja isprave i pranja novca.

Nakon ročišta, Sud BiH je u petak, 16. jula, odlučio da Mehmedagić bude pušten na slobodu uz mjere zabrane, a Tužilaštvo BiH je najavilo žalbu na odluku Suda.