latinica  ћирилица
19/07/2021 |  14:11 | Autor: SRNA

Počelo suđenje Risti Јovanoviću iz Nikšića

U Osnovnom sudu u Prištini danas je počelo suđenje Risti Јovanoviću iz Nikšića kojeg je Kosovska policijska služba uhapsila na Gazimestanu na Vidovdan zbog navodnog izazivanja mržnje i netrpeljivosti među etničkim zajednicama na Kosovu i Metohiji.
Suđenje Ristu Јovanoviću -
Suđenje Ristu Јovanoviću

Nadležni tužilac je, čitajući optužnicu, naveo da je Јovanović javno i u prisustvu znatnog broja građana uzvikivao "ubijte Šiptara", "Kosovo ćemo oprati krvlju", "Kosovo je Srbija", te da je u izjavama medijima rekao da će "Kosovo biti tijesno Šiptarima".

Јovanoviću je u svojoj odbrani odbacio navode tužioca, navodeći da nema ni krivičnu niti političku prošlost, već da je samo vjernik i da se jedino plaši Gospoda Boga.

- Јavno sam rekao da volim sav narod i da postoje čovjek i nečovjek i da se samo Gospoda Boga bojim i da smo na ovom svijetu gosti. Nisam izgovorio ili pjevao nešto što mi se pripisuje - rekao je Јovanović.

On je izjavio da će se odreći žalbe na odluku suda jer smatra da nije počinio bilo kakvo krivično djelo.

Njegov advokat Јovana Filipović naglasila je da tužilaštvo nema dovoljno dokaza kojima može potkrijepiti optužnicu da je Јovanović počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

- Odbrana osporava navode optužnice zasnovane na medijskim izvještajima, kao i iskaze svedoka koje su dali u postupku, jer u tim izjavama svedoci iznose svoje lične zaključke - rekla je Filipovićeva, zatraživši da Јovanović odmah bude oslobođen.