latinica  ћирилица
19/07/2021 |  14:46 ⇒ 18:51 | Autor: SRNA

U Srpskoj dostupno pet vrsta vakcina protiv virusa korona

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić pozvao je građane da iskoriste povoljnu epidemiološku situaciju i odazovu se masovnoj imunizaciji u okviru kampanje "Dani otvorenih vrata" koja se sprovodi u lokalnim domovima zdravlja u Srpskoj, gdje je, kao i u Srbiji, dostupno ukupno pet vrsta vakcina.

Šeranić je naveo da su domovima zdravlja obezbijeđeni neophodna logistika i potrošni vakcinalni materijal, te da je na domovima zdravlja i lokalnim zajednicama da se što više uključe u proces vakcinacije, odnosno animaranja građana.

Apelovao je da građani iskoriste period povoljne epidemiološke situacije kako bi se u narednih mjesec i po dana što veći broj imunizovao.

Šeranić je podsjetio da je u petak, 16. jula, stigao kontingent od oko 25.000 vakcina druge komponente Sputnjik i da su danas bočice upućene Agenciji za lijekove na kontrolu kvaliteta serije.

- Čim dobijemo dokument od Agencije te količine za revakcinaciju dolaze u domove zdravlja, i oni će pozivati građane -  izjavio je Šeranić.

Naveo da su od proizvođača dobili potvrdu o kontinuiranoj isporuci kako bi se završio proces revakcinacije i nastavio proces vakcinacije sa novom količinom od 50.000 doza.

Šeranić je, komentarišući špekulacije o cijeni vakcine Sinofarm, istakao da je cijena uslovljena od ponuđača i da je u cijenu uračunato i čuvanje vakcine, distribucija, te obezbjeđivanje transporta od mjesta polazišta do destinacije, što sve utiče na krajnji iznos.

Prema njegovim riječima, dobavljač Sinofarma je kompanija Krajina grup.