latinica  ћирилица
19/07/2021 |  15:14 ⇒ 15:15 | Autor: SRNA

Tegeltija: BiH spremna da bude dio "mini-Šengena"

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je BiH spremna da bude dio "mini-Šengena" i svakog projekta kojim će biti unaprijeđena ekonomska saradnja zemalja Balkana.
Zoran Tegeltija (foto: Goran Šurlan/RAS Srbija) -
Zoran Tegeltija (foto: Goran Šurlan/RAS Srbija)

Tegeltija je rekao da u Evropi postoji otpor zbog naziva "mini-Šengen", jer smatraju da je to njihov projekat, ali da nema problema da naziv bude promijenjen.

On je istakao da će predstavnik BiH, ukoliko bude pozvan, prisustvovati narednom sastanku o "mini-Šengenu".

- Saglasni smo da saradnja bude unaprijeđena, pogotovo u infrastrukturi, jer ako je ona loša teško je imati kvalitetnu ekonomsku saradnju - rekao je Tegeltija novinarima u Laktašima.

Govoreći o zastupljenosti Srba u pravosudnim institucijama BiH, Tegeltija je rekao da ih ima na pojedinim rukovodećim pozicijama, ali da su promjenama u Visokom sudskom i tužilačkom savjeta ostali bez jedne od takvih pozicija.

- Uvijek smo se zalagali da se reforma pravosuđa dogovori i da bude jednaka zastupljenost svih - rekao je Tegeltija i ocijenio da je potrebno uraditi kvalitetnu reformu pravosuđa, te da u imenovanjima kadrova u pravosudnim institucijama ne učestvuju Savjet ministara i Predsjedništavo BiH.