latinica  ћирилица
19/07/2021 |  15:26 ⇒ 15:27 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Kurban-bajram provesti u zdravlju i miru

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije čestitao je svim muslimanima veliki islamski praznik Kurban-bajram, te poželio da ovaj praznik provedu u zdravlju, miru i ljubavi.
Patrijarh Porfirije (Foto:Tanjug / TARA RADOVANOVIC) -
Patrijarh Porfirije (Foto:Tanjug / TARA RADOVANOVIC)

- U duhu negovanja dobrih međuverskih i dobrosusedskih odnosa čestitamo svim muslimanima veliki islamski praznik Kurban-bajram - navedeno je u čestitki patrijarha srpskog.

Patrijarh je rekao da se tim praznikom muslimani širom svijeta sjećaju žrtve praoca Avrama, a svojim običajima ukazuju na značaj milosrđa, dobrotoljublja i čovjekoljublja, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

- Neka proslave naših verskih praznika budu povodi da se jedni sa drugima upoznajemo i zbližavamo kako bi na dostojan način posvedočili da smo potomci istih praroditelja - naveo je patrijarh srpski.

Muslimanski vjernici proslaviće sutra prvi dan Kurban-bajrama, koji traje četiri dana. Ovo je drugi od dva velika vjerska praznika koji proslavljaju muslimani širom svijeta, a karakteriše ga prinošenje žrtve. Meso žrtvovane životinje se dijeli na tri dijela - porodica zadržava jednu trećinu, drugu daju rodbini, prijateljima i komšijama, a treća se daje siromašnima i ugroženima.