latinica  ћирилица
19/07/2021 |  16:11 ⇒ 17:08 | Autor: RTS

Kurti optužio Srbiju za tri genocida, Vučić oštro odgovorio

U Briselu se održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou, a sam početak bio je buran.
Evropska unija - Foto: RTRS
Evropska unijaFoto: RTRS

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti optužio je Srbiju za tri genocida, na šta je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oštro odgovorio.

Kurti je optužio Srbiju da je počinila tri genocida – prvi je, kako je rekao, bio 1878. , a posljednji 1999. godine.

Vučić je oštro odgovorio na te optužbe.

Sastanak Vučića i Kurtija, pod posredstvom EU, trebalo bi da traje oko dva časa.

Kako saznaje RTS, Vučić će na sastanku predstaviti spisak od 80 etnički i vjerski motivisanih napada na Srbe od početka godine.

Takođe će predstaviti i fotografije i detaljan opis svega što se desilo od početka godine.

Predsjednik Srbije će tražiti i da se zaštiti Dragica Gašić, srpska povratnica u Đakovicu, koja je od povratka u to mjesto izložena konstantnim napadima.

Tema sastanka biće i formiranje ZSO, kao i nestala lica.

U Briselu napominju da se će se ova runda razgovora Vučića i Kurtija fokusirati na "napredak učinjen do sada" i "dogovor o sljedećim koracima u dijalogu".

Prethodno se Vučić odvojeno sastao sa Boreljom i sa Lajčakom.

Uoči početka sastanka, Borelj je novinarima rekao da očekuje da će današnji sastanak, u okviru nove runde dijaloga između Beograda i Prištine, biti produktivan.

Rekao je da je dobro da je ponovo održan sastanak prije ljetne pauze, jer je očuvanje redovnih kontakata između Beograda i Prištine od ključnog značaja za međusobnu normalizaciju odnosa.

- Nastavićemo danas pregovore o ostvarenim pomacima i narednim koracima, a očekujem od obje strane da pristupe sastanku na konstruktivan i pragmatičan način - izjavio je Borelj.

Kako je naglasio, dvije strane moraju konačno da zatvore poglavlje bolne prošlosti i da sprovedu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, kao i da zajedno rade na evropskoj budućnosti za njihove građane, koja je, napominje, važnija od prošlosti.

- Moramo da gledamo naprijed, a to je evropska perspektiva - poručio je Borelj.

Za ambicije Beograda i Prištine je, kako naglašava, važno da napreduju na planu evropske agende, ali i zbog stabilnosti i ekonomskog napretka cijelog regiona Zapadnog Balkana.

- Nadam se da će sastanak biti produktivan i da ćemo moći preduzeti neke korake napred u ovom dijalogu na kraju sastanka - rekao je Borelj, dodajući da bi sastanak trebalo da traje nekoliko časova, zavisno od raspoloženja učesnika.

Naveo je i da je ovo drugi sastanak između Beograda i Prištine od izbora Aljbina Kurtija za premijera samoproglašenog Kosova, kao i da prvi sastanak nije bio naročito produktivan.

Predsjednik Srbije istakao je ranije danas na putu za Brisel da su razgovori sa albanskim predstavnicima važni, jer se time čuvaju mir i stabilnost.

- Nikada nije posebno prijatno ni putovanje, ni boravak u Briselu kada vodite razgovore sa albanskim predstavnicima. Međutim, za Srbiju je to važno jer time pomažemo našem narodu na KiM, čuvamo mir i stabilnost koji su od presudnog značaja za ekonomski napredak cijele Srbije - napisao je Vučić na Instagramu.