latinica  ћирилица
19/07/2021 |  16:12 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

U Doboju vakcinisano 30 odsto populacije (VIDEO)

Odziv građana Doboja na vakcinaciju je dobar i do sada se vakcinisalo oko 30 odsto populacije.
Šeranić u Doboju (Foto: Ministarstvo zdravlja) -
Šeranić u Doboju (Foto: Ministarstvo zdravlja)

Vakcinalni punk u Higijensko-epidimiološkoj službi Doma zdravlja posjetio je ministar zdravlja Alen Šeranić.

Četvrti dan građani Doboja mogu da se vakcinišu bez prethodnog zakazivanja. Odziv je dobar i dnevno se vakciniše više od 400 pacijenata.

I zaposleni u Domu zdravlja prilagodili su radno vrijeme kako bi ubrzali vakcinaciju.

- Novo u ovom procesu je da rade dvije smjene, od 8.00 do 19.00 časova. Radna je i subota do 15.00 časova - rekla je epidemiolog dr Milena Brkić.

Lokane zajednice bi trebalo što više da učestvuju u procesu imunizacije jer je logistika obezbijeđena, vakcine i potrošni materijal dostupni, poručuje ministar Šeranić. Kaže da bi period stabilne epidemiološke situacije trebalo iskoristi za što masovniju vakcinaciju.

- Republika Srpska, kao i Srbija, ima pet vakcina koje je moguće da koristi u ovom trenutku. Mislim da je to velika stvar za Srpsku, s obzirom da mnoge zemlje imaju mnogo manji broj vakcina - istakao je Šeranić.

- Siguran sam da niko od građana ne želi da ulazimo u neke lokdaune, da zatvaramo ugstiteljske i turističke objekte. Želja nam je da sve i privreda živi normalno i ovo je jedini mogući - dodao je gradonačelnik Doboja Boris Јerinić.

Do sada je u Doboju vakcinisano oko 11.000 građana, a isto toliko pretpostavlja se da je vakcinisano u Srbiji, što je oko 30 odsto. Više od 6.300 građana je revakcinisano. Na revakcinaciju vakcinom Sputnjik čeka oko 2.500 građana. Njihova revakcinacija obaviće se u respiratornoj ambulanti čim vakcina stigne u Dom zdravlja.