latinica  ћирилица
19/07/2021 |  17:08 ⇒ 20:41 | Autor: RTS

Vučić: Ni oko čega nismo uspjeli da se dogovorimo, zabrinutiji sam za bezbjednost Srba (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Briselu da tokom dijaloga sa Aljbinom Kurtijem nije moglo ništa da se dogovori, dodajući da je sada još više zabrinut za bezbjednost Srba na Kosovu i Metohiji.
Aleksandar Vučić (foto:instagram) -
Aleksandar Vučić (foto:instagram)

Vučić je, obraćajući se medijima nakon završetka dijaloga u Briselu koji je bio buran i trajao kraće od planiranog, rekao da je tokom prethodnog razgovora u Briselu mislio da je nemoguće imati lošiji sastanak, a danas se, kaže, uvjerio da je moguće.

- Dobili smo predloge EU koji su usaglašavani sa našim glavnim pregovaračima i Srbija se u potpunosti saglasila sa onim što je EU predložila, tri tačke - da intenziviramo napore da indentifikujemo ostatke nestalih osoba, da se uzdržimo od akcija koje bi mogle da potencijalno destabilizuju situaciju na terenu i treće, da se redovno sastaju jednom mjesečno i glavni pregovarači i da priremaju sastanke kad je to potrebno. Nismo mogli da se dogovorimo oko ove tri tačke - rekao je Vučić.

Ponovio je da je Srbija potpuno prihvatila sve tri tačke, dodajući da Albanci nisu željeli da ih prihvate.

- Posebno je interesantno da nisu htjeli da prihvate drugu tačku, da se uzdrže od akcija koje bi mogle da destabilizuju situaciju, sve vrijeme su uslovljavali nekim novim političkim kriterijumima - naveo je Vučić.

Suština Kurtijevog izlaganja je, kaže Vučić, bilo da je Srbija kriva za najmanje tri genocida na KiM – prvi 1878. godine kad je Srbija stekla nezavisnost tokom Berlinskog kongresa, drugi tokom Balkanskih ili Drugog svjetskog rata i treći 1999. godine.

- Onda je objašnjavao kako prezimena albanska vuku toponime iz mjesta u Srbiji. Јedino što su tražili je da Srbija odgovara za svoju prošlost, pozvali da se u dijalog uključe i dokumenta Nataše Kandić, sve vrijeme se pozivali na nju i o čemu je ona govorila i neke izjave koje ja navodno potvrdio Nenad Čanak - dodao je predsjednik Srbije.

Ponovo je, dodaje, pokrenuo pitanje isključivanja Veljka Odalovića iz Komisije za nestala lica.

- Rekli smo da želimo da učinimo sve što je potrebno da gdje oni pokažu, mi ćemo da iskopamo i da vidimo ima li ostataka nečijih tijela, da napravimo DNK analize i da porodice dobiju zadovoljenje, bez obzira da li si tu Albanci ili Srbi, nisu to željeli da prihvate - rekao je Vučić.

Napomenuo je da ne želi da prihvati da je krivica za današnji sastanak podjednaka jer je Srbija prihvatila sve što je EU ponudila, bez amandmana.

- A neki su došli prije svega da razore dijalog, a mene strahovito brine druga rečenica koju su odbili da prihvate, a to je da će se suzdržavati od akcija koje mogu da destabilizuju situaciju na terenu - naveo je Vučić.

Naveo je da ni oko čega nije bilo moguće dogovoriti se, "zahvaljujući jasnoj odluci unaprijed pripremljenoj od albanske strane".

- Uvijek smo spremni za dijalog i sada sam mnogo zabrinutiji za bezbjednost Srba na KiM. Ovdje je lista svih incidenata protiv bezbjednosti ljudi srpske nacionalnosti na KiM, i to je već sada u julu više nego cijele 2020. godine.

Vučić je istakao da to jasno govori o užasno promjenjenoj atmosferi u Prištini.

- Oni žele tu atmosferu. Mi smo sa svim ovim podacima dostavili i Borelju i Lajčaku, kao i fotografije malog Nikole Perića koji je prebijen, Ranka Bcića prebijenog kod Kline i objasnili slučaj Dragice Gašić - rekao je Vučić povodom spiska incidenata dostavljenog EU zvaničnicima.

To nije urađeno, kaže, da bi se na nečiju glavu stavila krivica, već da bi se ukazalo na narastajući trend nasilja nad Srbima.

- Mi ćemo biti na raspolaganju, spremni da razgovaramo o svemu, ali neki ne žele, sve se svodi na jedno isto - neko će natjerati Srbiju da prizna tzv. Kosovo i to je sve - naveo je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je rekao da bi pregovarači trebalo da imaju novi sastanak krajem avgusta, o tehničkim pitanjima.

- To što će da se vide opet, ne znači ništa, bolje da se nismo ni vidjeli poslije onakvog sastanka - rekao je Vučić.