latinica  ћирилица
19/07/2021 |  17:37 ⇒ 22:08 | Autor: RTRS

U Srpskoj nastavljena masovna imunizacija (VIDEO)

U Republici Srpskoj nastavljena je masovna imunizacija bez zakazivanja.
Bijeljina vakcinacija - Foto: RTRS
Bijeljina vakcinacijaFoto: RTRS

Osim u domovima zdravlja, medicinski radnici vakcinaciju obavljaju i u privrednim subjektima, bankama i drugim institucijama.

Četvrti dan građani Doboja mogu da se vakcinišu bez prethodnog zakazivanja.  U Doboju je do sada vakcinisano oko 30 odsto populacije.

- Novo u ovom procesu je da rade dvije smjene, od 8.00 do 19.00 časova. Radna je i subota do 15.00 časova - rekla je epidemiolog dr Milena Brkić.

Prioritet je vakcinaciju završiti što brže, posebno u situaciji kada prijeti novi delta soj.

- Republika Srpska, kao i Srbija, ima pet vakcina koje je moguće da koristi u ovom trenutku. Mislim da je to velika stvar za Srpsku, s obzirom da mnoge zemlje imaju mnogo manji broj vakcina - istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

U Bijeljini građani danas i sutra primaju kinesku vakcinu Sinofarm. Naredna dva dana na raspolaganju će im biti Fajzer, u petak Sputnjik, a u subotu ponovo Sinofarm.

- Pozivam sve sugrađane u regiji grada Bijeljina, koje pokriva čak i sa susjednih opština da dođu, da mogu da prime vakcinu koju žele. Rekli smo dane, medije stalno obavještavamo, kojim danom koja vakcina, vakcina imamo dovoljno - navela je direktor Doma zdravlja Bijeljina dr Danijela Đukin.

Građani opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža vakcinišu se bez zakazivanja u sali Osnovne škole "Sveti Sava", a na raspolaganju su vakcine Sinofarm i AstraZeneka.

- Imamo Sinofarm - 900 doza, imamo 200 doza Astra Zeneke. Za sada i naravno ovih dana ćemo vakcinisati dok ne potrošimo te doze, ukoliko dobijemo nove mi ćemo nastaviti istim intenzitetom - dodao je koordinator za vakcinaciju Doma zdravlja Istočno Sarajevo Danko Vasiljević.

Za vakcinaciju su zainteresovani i zaposleni u bankama, koji imaju dosta kontakta sa stanovništvom.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u Kazneno-popravnom zavodu Tunjice vakcinisali su Fajzerom i Sinofarmom 75 zaposlenih i zatvorenika.