latinica  ћирилица
19/07/2021 |  17:41 ⇒ 17:41 | Autor: SRNA

Sajić: Državljani BiH da se obrate konzulatu u Minhenu u slučaju ugroženosti

Generalni konzulat BiH u Minhenu putem svoje internet stranice obavijestio je državljane BiH da se, na mobilni telefon koji je dostupan 24 časa, mogu obratiti za pomoć u slučaju opasnosti ili ugroženosti od poplava, a generalni konzul Vera Sajić rekla je Srni da nije bilo stradalih državljana BiH tokom poplava.
Vera Sajić - Foto: RTRS
Vera SajićFoto: RTRS

Sajićeva je navela da su na zvaničnom sajtu vlada Saksonije i Bavarske objavljena saopštenja i pozivi da se pomogne poplavljenim područjima, a objavljeni su i brojevi računa na koje je moguće izvršiti uplatu za pomoć poplavljenima.

Sajićeva je rekla da na ovom području juče nije bilo obilnih padavina, te da se danas situacija smiruje, uz pojavu sunca u Bavarskoj.

- Prognoze za čitavu ovu sedmicu ne predviđaju padavine - istakla je Sajićeva.

Ona je podsjetila da su Bajern i Saksoniju u subotu uveče, 17. jula, pogodile velike padavine sa više od 100 litara kiše po metru kvadratnom, koje su prouzrokovale poplave na pojedinim područjima na jugu Bavarske i u Saksoniji, kada je proglašeno stanje katastrofe.

- Vatrogasci i spasilačke ekipe evakuisale su stanovnišvo najugroženijih područja, a zvanično je saopšteno da su u na području juga Bavarske u poplavama stradala dva lica - rekla je Sajićeva.

Konzulat BiH u Minhenu pokriva države Bavarsku, Bajern, Saksoniju i Tiringen.