latinica  ћирилица
19/07/2021 |  18:04 ⇒ 18:04 | Autor: SRNA

Višković: Јedina zaštita za građane - vakcinacija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će narednih dana biti podignuti kapaciteti domova zdravlja i bolnica i svi raspoloživi resursi iz medicinskog sektora za vakcinaciju protiv virusa korona, te da bi u narednom periodu moglo da bude vakcinisano 50 odsto građana Srpske.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je pozvao građane Republike Srpske, bez obzira na dob i pol, da iskoriste svoje zakonsko pravo i da se vakcinišu jer je to, kako je naglasio, jedini način zaštite i borbe protiv virusa korona.

Premijer Srpske, koji je danas u Banjaluci dočekao kontingent od 290.000 doza vakcina protiv virusa korona, od čega 240.000 kineske Sinofarm i 50.000 Sputnjik, naveo je da je riječ o najvećoj pojedinačnoj pošiljci za Srpsku.

On je naglasio da je do sada u Republiku Srpsku, bez ove pošiljke, stiglo oko 580.000 doza, te dodao da se narednih dana očekuje još donacija.

- Narednih dana trebalo bi da stigne i 50.000 doza ruske vakcine Sputnjik, druga doza, čime bi Srpska imala više od milion vakcina, što znači da bi u nekom narednom periodu moglo da se vakciniše 50 odsto građana - rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Višković je podsjetio da je vakcinacija počela i u privredim subjektima, te podsjetio da virus korona nije samo uticao na zdravlje ljudi, već i na ekonomiju.

- Zaštitom zaposlenih, mi u suštini štitimo ekonomiju Srpske. U narednom periodu maksimalno ćemo dići kapacitete domova zdravlja i bolnica i sve raspoložive resurse iz medicinskog sektora uključiti u vakcinaciju, kako bismo u narednih mjesec dana utrošili barem ovih 500.000 doza koje imamo na raspolaganju - naveo je Višković.

On je rekao da u skladištu "Krajina grupe" u Banjaluci ima 203.000 doza, a nešto ima i u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, tako da Srpska u ovom momentu ima dovoljno doza vakcina protiv virus korona.

Višković je dodao da će narednih dana biti organizovani vakcinali punktovi gdje će građani moći da se vakcinišu bez pozivanja i zakazivanja termina.

- Kao što je poznato, vakcinacija u Srpskoj je dobrovoljna i ne možemo nikoga natjerati da se vakciniše, ali apelujemo da to svi učine jer time jedino mogu biti zaštićeni od novog delta soja, kojeg već ima i u BiH i u okruženju. Ne bismo željeli da budemo zatečeni, kako se u medijima navodi, u četvrtom talasu. Želimo da zaštitimo što više građana Srpske i da u tom novom talasu što manje ljudi bude podložno obolijevanju od virusa korona - naveo je Višković.

On je najavio da će određeni broj vakcina Srpska donirati i Medicinskom fakultetu u Tuzli i Domu zdravlja u Mostaru, te prije svega lokalnim zajednicama u Federaciji BiH u kojima žive Srbi.

Višković je rekao da će Republika Srpska načelno prihvatiti donaciju vakcina iz Azerbejdžana, te da će cijeli kontingent biti ustupljen FBiH, kako bi Srpska pokazala soldarnost, da u tom entitetu bude vakcinisan što veći broj građana.