latinica  ћирилица
19/07/2021 |  19:00 ⇒ 19:03 | Autor: Agencije

Legendarni Klint Istvud odlazi u penziju

Velikan sedme umjetnosti, američki glumac i reditelj Klint Istvud povlači se u 92. godini iz svijeta filma. Kako kaže, kasno je da "ostari dostojanstveno".
Klint Istvud - Foto: Twitter
Klint IstvudFoto: Twitter

Nimalo nježno, čuveni Prljavi Hari obavijestio je javnost o tome da više ne treba da očekuje da će praviti filmove.

Istvud je na društvenoj mreži Tviter  napisao da je za njega prekasno, to jest da je suviše star da bi ostario graciozno.

- Vjerujem da je sposobnost gracioznog sazrijevanja dragocjena vještina. Za mene je prekasno - napisao je 91-godišnji glumac uz kolaž fotografija iz raznih perioda karijere koja je trajala više od 60 godina.

Od čuvenih ostvarenja "Za šaku dolara" do "Djevojke od milion dolara", Istvud je odigrao toliko nezaboravnih uloga. I svi njegovi likovi na velikom platnu bili su na najvišem nivou.

Istvud je rođen 1930. godine u San Francisku. Njegova porodica često se selila po gradovima Zapadne obale SAD zbog poslova koje je njegov otac dobijao.

Tinejdžerske godine je proveo u Ouklandu gdje je 1949. i maturirao u Srednjoj tehničkoj školi. Radio je na benzinskoj pumpi zajedno s ocem, bio drvosječa, spasilac na plaži, ložač u čeličani, čistač bazena itd.

Početkom 50-ih godine počinje da se zanima za glumu. Svjetsku slavu stekao je najviše zahvaljujući učešću u vestern filmovima. Uspjeha je imao i kao reditelj, producent i kompozitor.

Osvojio je brojna priznanja, među kojima su dva Oskara za režiju i dva za najbolje ostvarenje, Zlatni globusi, Cezari, DGA (nagrade Udruženja reditelja Amerike).

Lista glumaca sa kojima je sarađivao je duga, a na njoj su Morgan Friman (Djevojka od milion dolara, Neoprošteno), Džin Hekman (Apsolutna moć, Neoprošteno), Kevin Kostner (Savršen svijet), Čarli Šin (Gušter), Ričard Barton (U orlovskom gnezdu), Tomi Li Džouns (Kosmički kauboji).

Istvud ima "najmanje sedmoro" djece. Sa prvom suprugom Megi Džonson ima dvoje Kajla i Alison.

Sina Skota i ćerku Ketrin dobio je u vezi sa Džeklin Rivers, ćerku Frančesku dobio je sa glumicom Frensis Fišer, a s Dinom Ruiz dobio je ćerku Morgan.