latinica  ћирилица
19/07/2021 |  22:29 ⇒ 22:39 | Autor: Jutarnji list

Zbog Užičkog kola najavljeni disciplinski postupci (VIDEO)

Načelnica Policijske akademije u Zagrebu podnijeće zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv odgovornih osoba iz Policijske škole "Јosip Јović" zbog objavljenog snimka na kojem kadeti igraju Užičko kolo. Kadetkinja koja je inicirala snimanje i objavu isključena je iz policijske škole.
Policija Hrvatske -
Policija Hrvatske

Snimak je nastao 15. jula na Policijskoj akademiji, u kasnim večernjim satima, dok je trebalo biti na snazi vrijeme odmora za polaznike škole. Vaspitači nisu nadzirali poštovanje kućnog reda.

Naime, zbog činjenice da su polaznici završili 10-nedjeljnu kontaktnu nastavu te tokom navedenog razdoblja, zbog suzbijanja širenja zaraze nisu napuštali krug Policijske akademije, odgovorne osobe policijske škole dozvolile su polaznicima produženo slobodno vrijeme za druženje do ponoći, umjesto do 22 časa.

Tokom navedenog vremena nekoliko polaznika koji se nalaze u ovom ciklusu kontaktne nastave su na otvorenom prostoru kruga škole slušali muziku i igrali.

Ali, za vrijeme njihovog druženja, vaspitači prisutni rukovodioci policijske škole koji su dozvolili razonodu i druženje, trebalo je da nadziru poštovanje kućnog reda te da je ponašanje polaznika primjereno i nije suprotno odredbama Statuta policijske škole "Јosip Јović", a što su prema do sada utvrđenom, propustili.

Međutim, dodaje Policijska akademija, realna situacija da se mlade i punoljetne osobe, čije osposobljavanje za posao policijskog službenika još uvijek traje, ponekad i nađu u neprimjerenim situacijama. Ali, na osobama koje su za njih odgovorne tokom školovanja leži odgovornost da ih na to upozore i objasne im zašto je neko ponašanje neprimjereno za policijski sistem.

Policijska akademija dodaje da je snimanje i objavu navedenog snimka inicirala 19-godišnja polaznica, čime je, kažu, nedvosmisleno prekršila važeće pravne propise Policijske škole te nanela štetu ugledu Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Zbog navedenog je isključena iz policijske škole, dok će i ostalim polaznicima sa snimka biti izrečene odgovarajuće sankcije - navodi Policijska akademija.