latinica  ћирилица
20/07/2021 |  09:08 ⇒ 09:08 | Autor: SRNA

Kavazović pozvao na jednakost i zajedništvo

Centralnu svečanost Islamske zajednice u BiH povodom Kurban-bajrama jutros je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu predvodio poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović, koji je poručio da ne treba pristati na podjele, već na slobodu, jednakost i zajedništvo.

- Oni među nama kojima smo dali mandat da u naše ime govore, neka znaju da ova zemlja ne pripada ni nama, ni njima, ovo je zemlja naše djece i naših unuka, od kojih smo je posudili - rekao je Kavazović.

On je iskazao zabrinutost za kršenje zakona, zloupotrebu institucija BiH i na hajku protiv vrijednih muškaraca i žena.

Kavazović je poželio vjernicima da ovo jutrošnje prisjećanje bude inspirativno i podsticajno i da srca ustupe iskrenoj i potpunoj ljubavi, dodavši da se nakon klanjanja pristupa kurbanima.

- To je veliki čin žrtve. Prinošenje kurbana je simbolički čin prijateljstva s Bogom. Kurban je svjedočanstvo blizine čovjeka i Boga, kojim ga dozivamo, veličamo i molimo da ojača naše prijateljstvo i naš savez s Bogom - rekao je Kavazović.

On je poručio vjernicima da radost Bajrama podijele sa rodbinom, prijateljima i komšijama, hršćanima i jevrejima, te da obraduju siromaha i obiđu bolesnog.

- Srećne i berićetne bajramske dane želim svim muslimanima u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, na /samoproglašenom/ Kosovu, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, te našim muslimanima u dijaspori - rekao je Kavazović.

Muslimanski vjernici danas proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama, koji traje četiri dana.