latinica  ћирилица
20/07/2021 |  11:26 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

Ovčarstvo sve popularnije i u Šamcu (VIDEO)

Da je i u ravnici ovčarstvo sve popularnija grana stočarstva, govori podatak da se na području Šamca tridesetak porodica bavi tom vrstom uzgoja.
Ovce - Foto: RTRS
OvceFoto: RTRS

Međutim, svega pet uzgajivača ostvaruje pravo na subvencije, zbog čega je opština i ovčarstvo uvrstila u Pravilnik o raspodjeli sredstava za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela.

Porodica Marković iz Lugova kod Šamca, ovčarstvom se bavi desetak godina, uglavnom zbog proizvodnje kvalitetnog mesa. Odlučili su se za pasminu koja je pogodna za uzgoj u ravnici i nije previše zahtjevna po pitanju smještaja i ishrane.

 - U početku se sve svodi na pokrivanje troškova razvoja stada dok očekujemo nakon ovih 100 grla, nakon proširenja stada, da se već mogu očekivati neki prihodi. Očekujemo nakon što su ispunjeni svi uslovi za to da ćemo dobiti određenu podršku lokalne vlasti, lokalnih poljoprivrednika ali i ministarstva poljoprivrede - ističe Mladen Marković uzgajivač iz Lugova kod Šamca.

Na području Šamca tridesetak uzgajivača ima stada ovaca sa prosječnih pedeset grla. Perspektiva razvoja ovčarstva je u povećanju stada, ali i udruživanju uzgajivača radi zajedničkog nastupa na tržištu.

- Mi u proizvodnji ovaca podstičemo priplodno grlo, znači i ovcu i ovna, minimalni broj grla koji mi podstičemo je 20 grla kod jednog farmera, a maksimalni iznos podsticaja je 400 maraka po gazdinstvu - ističe Mladen Adžić iz službe za razvoj poljoprivrede i sela u opštini Šamac.

Prema opštinskom pravilniku za raspodjelu sredstava za poljoprivrednu proizvodnju, uzgajivači ovaca do 31. oktobra mogu da prijave priplodna grla i ostvare pravo na subvencije.