latinica  ћирилица
20/07/2021 |  11:36 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Brčko: Prošlo 18 mjeseci od usvajanja Zakona o isplati toplih obroka (VIDEO)

Od usvajanja Zakona o isplati toplih obroka u Brčko distriktu za sve zaposlene prošlo je 18 mjeseci. Skupština distrikta obavezala je Vladu da ovu odluku počne primjenjivati od oktobra za zaposlene u javnom sektoru.
Brčko (Foto: eubd.edu.ba) -
Brčko (Foto: eubd.edu.ba)

Malo je predzeća u realnom sektoru koja su odmah nakon izglasavanja Zakona 2019. godine, svojim zaposlenim omogućili isplatu toplog obroka. Pet maraka za topli obrok nije mnogo, ali, na radnike ipak utiče stimulativno.

- Znamo koliki je odliv radnika u inostranstvo, ovo je jedan mali segment koji će doprinijeti da radnici ostanu kod poslodavca - kaže Predrag Marjanović, elektro inžinjer. 

Radnici u javnom sektoru tek su prošle sedmice izmjenjenim zakonom izjedančeni sa zaposlenim u realnom sektoru. S takvom situacijom neki profesiri u osnovnim i srednjim školama nisu se mirili, pa su u međuvremeni zatražili zaštitu u sudovima Brčkog.

- Čekaju ročište na sudu, čekaju koju će odluku donijeti Sud i to nije bilo dobro ni za vladu jer zaposleni nisu imali drugo rješenje već da svoje pravo potraže na sudu - kaže Igor Babić, predsjednik Sindikata Distrikta.

Vlada će od oktobra početi isplaćivati po pet maraka zaposlenim u javnom sektoru. U Sindikatu su tom odlukom zadovoljni, ali istovremeno traže od dva javna preduzeća i dva fonda, da povećaju sredstva za topli obrok.

- Mi apelujemo najavna preduzeća koja imaju mogućnost da isplate i veći topli obrok, jer je do sedam maraka neoporezivo - dodao je Babić.