latinica  ћирилица
20/07/2021 |  13:03 ⇒ 13:22 | Autor: RTS

Broj žrtava poplava u Evropi i dalje raste, Dan žalosti u Belgiji (FOTO/VIDEO)

U Evropi je broj žrtava katastrofalnih poplava koje su pogodile više zemalja premašio 190, a najviše ih je u Njemačkoj, više od 160.
Poplave u Njemačkoj (Foto: middleeastaffairs.net) -
Poplave u Njemačkoj (Foto: middleeastaffairs.net)

Traga se za 170 nestalih. Šteta se procenjuje na više milijardi evra. U Belgiji je dan nacionalne žalosti zbog izgubljenih života u katastrofalnim poplavama.

Njemačka vlada planira da obnovi infrastrukturne objekte u vlasništvu države, oštećene u poplavama u zapadnim dijelovima zemlje što je moguće prije, a nada se i novcu iz Fonda solidarnosti Evropske unije, stoji u nacrtu dokumenta koji prenosi agencija Rojters.

Vlada u Berlinu takođe planira obezbjeđivanje 400 miliona evra pomoći u slučaju vanrednih situacija za obnovu zgrada, oštećene lokalne infrastrukture i pomoći stanovništvu u kriznim situacijama.

U toku je otklanjanje štete poslije rekordnih padavina i poplava na jugu Njemačke. U Bavarskoj pomažu i pripadnici Bundesvera.

- Prioritet je raščišćavanje imovine u privatnom vlasništvu, u čemu nam pomaže stanovništvo. Hitno nam je potrebna pomoć. Tek sada vidimo šta se dogodilo proteklih dana - kaže Bernard Kern iz oblasti Berhtesgaden u Bavarskoj.

U toku je i velika akcija prikupljanja donacija širom zemlje. Pomoć stiže i u centar u Nirburgu, gdje volonteri pomažu da se što prije pošalje u najteže pogođena područja.

Poplave u Njemačkoj (Foto: topmostpopular.com)

Volonterka Ana Gajsen ističe da živi u mjestu koje nije bilo teško pogođeno, pa je željela da pomogne onima koji su ugroženiji poplavama.

- Lijepo je da je tako mnogo robe donirano, dajemo sve od sebe da sve obavimo brzo - poručuje Ana Gajsen.

Dan žalosti u Belgiji 

U Belgiji je nacionalni Dan žalosti zbog žrtava u poplavama. U četiri provincije traga se za više od 160 ljudi.

U Pepinsteru je u toku projekat obnove snabdijevanja domaćinstava električnom energijom i osposobljavanje željezničke mreže. Problem je i što je most preko kojeg su prelazili vozovi presječen zbog velike količine vode.

Gradonačelnik Pepinstera Filip Godin naglašava da se velika količina kamenja i đubreta slila u kanalizacione cijevi, pa ako bude novih padavina, one neće biti upijene i postojaće rizik od novih poplava.

Teško je i u pokrajini Donjoj Austriji poslije nedavnih poplava. Prioritet je čišćenje kuća, podruma i garaža od ogromne količine blata.

Kritično je u pokrajinama Salcburgu i Tirolu gdje su padavine bile najobilnije.

Obilne kiše padaju i na jugu Italije, gdje je bujica ulice pretvorila u rijeke.