latinica  ћирилица
20/07/2021 |  15:45 ⇒ 17:23 | Autor: RTRS

Banjaluka: Dotrajalost pasarela opasnost za građane (VIDEO)

Mještani banjalučkih naselja zabrinuti su jer su pasarele, kojim svakodnevno prolaze, u veoma lošem stanju. Traže od gradskih vlasti hitnu rekonstrukciju. Zbog dotrajalosti i svakodnevnog urušavanja posebno je opasna pasarela preko zapadnog tranzita koju svakodnevno prelaze i korisnici Zavoda distrofičara.
Pasarela - Foto: RTRS
PasarelaFoto: RTRS

Pasarela pored Osnovne škole "Branko Radičević" , u naselju Starčevica u veoma je lošem stanju. To govore i snimci koji pokazuju kako su počeli da otpadaju i neki njeni dijelova. Potrebna je hitna rekonstrukcija jer uskoro počinje školska godina, a preko pasarale svaodnevno prelaze i đaci.

Iz Gradske uprave kažu da su nadležni utvrdili da je devastiran sistem odvoda i da je voda počela nagrizati metalne dijelove. Iz nadležnog odjeljenja su za hitno izvođenje radova, a kada će rekonstrukcija početi još se ne zna.

-Hitno je zovnut projektant da on izanalizira situaciju, da se izgradi projekat sanacije, da se definišu vrste radova, kao i načinu rada kako bi pasarela bila bezbjedna. Za sada nema nikakvih problema, što se tiče pješačkog saobraćaja, pješaci mogu normalno da se kreću, ali zbog samog stanja pasarele i situacije u koju će ona doći u određenom vremenu, trebalo bi hitno pristupiti izvođenju radova - istakao je Slavko Davidović, Odjeljenje za saobraćaj i puteve.

Mjesecima se čeka na rekonstrukciju pasarele preko zapadnog tranzita. Gradska uprava je to najavljivala, pa jedno vrijeme i zabranila prelazak, ali na kraju mještani ovog naselja i dalje koriste oronulu pasarelu. Zabrinuti su jer prijeti opasnost od otpadanja dijelova konstrukcije. Nema ni rasvjete, pa je noću prelazak još rizičniji.

-Moram je koristiti, a koliko je sigurna to je pitanje. Puno je propala, trošna je, evo vidite i sami kaka je, ali moram je koristiti, nikako se ne održava. 7 do 10 dana da li će proći ovi da čiste, rijetko, slabo se održava, nema rasvjete, nema ništa, sve je propalo - rekao je Miodrag Antonić.

Preko ove pasarele svakodnevno prelaze i korisnici Zavoda distrofičara. Plaše se za svoju bezbjednost.

-Ova pasarela nije bezbjedna za prelaz. Trenutno se može prelaziti, kako kažu, ali ipak nije bezbjedno prelaziti, jer će vremenom sve se početi rušiti i može neko da nastrada - istakao je Radenko Stjepanović iz Udruženja distrofičara.

Za pasarelu koja vodi preko zapadnog tranzita, u najprometnijem dijelu Banjaluke, tek treba da se izradi projekat za rekonstrukciju. Do tada će je građani morati prelaziti na vlastiti rizik.