latinica  ћирилица
20/07/2021 |  15:55 ⇒ 17:22 | Autor: SRNA

Plenković-Čović: Položaj Hrvata u bih je vitalni hrvatski interes

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas u Zagrebu, u razgovoru sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa.
Čović i Plenković (Foto: HDZ BiH) -
Čović i Plenković (Foto: HDZ BiH)

Plenković je istakao da je konzistentna politika Vlade Hrvatske pružanje snažne podrške postizanju ravnopravnosti hrvatskog naroda, te da Hrvati budu legitimno zastupljeni u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

On je poručio da Hrvatska želi konstruktivno pomoći da se postigne konsenzus svih političkih aktera o reformi Izbornog zakona u BiH.

- O tome je na nedavno održanom Dubrovnik forumu predsjednik Vlade razgovarao s novoimenovanim predstavnikom za BiH Šmitom, te američkim izaslanikom za BiH i jugoistočnu Evropu Palmerom - naveli su iz HDZ-a BiH.

Plenković je rekao da Hrvatska na nivou EU najsnažnije zagovara nastavak evropskog puta BiH, te je izrazio i podršku približavanja BiH prema članstvu u NATO-u.

- Pritom je važno osnažiti reformski proces koji garantuje privrednu stabilnost, te boljitak cijele zemlje - saopšteno je iz HDZ-a.

Plenković je naveo da će se, prema odluci Vlade, u Hrvatskoj moći besplatno vakcinisati i oni koji nemaju zdravstveno osiguranje, što je važna poruka Hrvatima u BiH, kao i Bošnjacima i Srbima i svim ostalim građanima BiH.

Čović, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, naglasio je važnost trenutnih reformskih procesa za evropski put i unutrašnju stabilnost i razvoj BiH.

On je iskazao uvjerenje u postizanje konačnog dogovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama tokom ove godine, naglašavajući da se osnovne pretpostavke BiH ne smiju dalje dovoditi u pitanje.

Čović je poručio da konstitutivni narodi moraju biti legitimno i primjereno zastupljeni u vlasti.

On je izrazio je zahvalnost Plenkoviću na pomoći Hrvatske koja je donirala BiH 240.000 doza vakcina.